Şeffaf Plak

Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizi ziyaret edin.

Şeffaf Plak

Şeffaf Plak (Invisalign) Tedavi Uygulaması

Şeffaf plak; dişlerin yapısındaki bozuklukları düzeltmek, çene yapısındaki bozuklukları düzeltmek ya da dişleri hizalamak için kullanılan ortodontik bir tedavi çeşididir. Şeffaf plak, şeffaf materyallerden ve hastaların benzersiz diş yapısına özel ölçülerde üretilir. Şeffaf plak bazı durumlarda diş teli tedavisinin yerini alabilir. Diş teli tedavi sürecinde oluşacak görüntüden rahatsız olan hastalar için mevcut diş yapılarındaki bozukluklar şeffaf plakla düzeltilmeye uygunsa, şeffaf plak kullanılarak tedaviler uygulanabilir. 

Şeffaf plak, geceleri dişlerini sıkan hastalar için de kullanılan bir tedavi yöntemidir. Geceleri diş sıkma durumunda çenede oluşacak baskıyı en minimal düzeye indirerek, çene kaslarını rahatlatmaya büyük oranda yardımcı olur. Şeffaf plaklar, invisalign olarak da adlandırılırlar ve uygulanacak tedaviye özel olarak üretilirler. Genellikle geceleri kullanılan şeffaf plaklar, tedavinin türüne göre gündüz de kullanılabilirler. Dişte şeffaf plak takılıyken, yiyecek ya da içecek tüketilmesi hem çiğneme konforunu düşürebileceği için hem de şeffaf plağı deforme edebileceği için diş hekimleri tarafından önerilmez. 

 
Invisalign
Best Quality

Şeffaf Plak (Invisalign) Tedavisi Nedir?

Şeffaf plak tedavisi ya da invisalign tedavisi olarak adlandırılan bu tedavi yöntemi ortodontik bir tedavidir. Ortodontik sorunlar arasında yer alan; diş yapısındaki bozukluklar ya da çene yapısındaki bozukluklar şeffaf plak (invisalign) tedavisi ile konforlu bir biçimde çözülebilmektedir. 

Diş yapısı ya da çene yapısı bozuk olan hastalar diş teli görünümünden rahatsızlık duyuyor ve tedavi olmayı bu sebeple reddediyorlarsa, diş yapılarının şeffaf plak tedavisine uygunluğu bir diş hekimi tarafından onaylandıktan sonra uygulanabilecek en ideal ve konforlu tedavi çeşitlerinden biridir. Bu plaklar dikkat çeken bir özelliğe sahip değillerdir. Diş ya da çene yapısının düzeltilmesi şeffaf plaklarla mümkünse hastalar dış görünüşlerinde hiçbir dikkat çekici değişiklik olmadan tedavi süreçlerini geçirebilirler. 

Şeffaf plak (invisalign) tedavisi, hastaların sahip oldukları diş ya da çene problemleri tespit edildikten sonra tedaviyi en hızlı süreçte tamamlayacak şekilde ve hastaların diş ölçülerine uygun ölçüler alınarak üretilirler. 

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Şeffaf plak ya da diğer adıyla invisalign tedavisi, hastaların şikayetçi oldukları diş ya da çene problemlerine özel olarak üretilirler. Tedavi ilk olarak bir diş hekimi muayenesinin ardından, hastanın bozuk diş ya da çene yapısına uygunluğuna karar verildikten sonra başlar. Bu aşamada, diş hekiminin ortodonti alanında bir eğitimi ya da uzmanlığı yoksa hastayı bir ortodontiste yönlendirebilir. Bunun sebebi, diş hekimlerinin uzmanlık alanının dişler ve diş etleri olmasıdır. Ortodontistler, diş ya da çene yapısındaki bozuklukların düzeltilmesinde uygulanacak olan tedaviler için özel eğitimler alırlar. 

Ortodontist tarafından da uygunluğu onaylanan şeffaf plak tedavisi için çeşitli tedavi planlamaları yapılır ve tedavi süreci hakkında hastaya bilgi verilir. Hasta tedaviyi onayladıktan sonra, hastanın diş yapısını düzeltmek için kullanılacak şeffaf plağın materyallerine karar verilir ve hastanın dişlerinin ölçüsü alınır. Hastanın diş ölçüsüne uygun hazırlanan plaklar hastaya takılıp test edildikten sonra plağın kullanımı ve bakımı hakkında hastaya bilgi verilir. Şeffaf plak tedavisi, düzenli aralıklarla diş hekimi kontrolünü gerektiren bir tedavidir. Diş yapısının ya da çene yapısının tedaviye verdiği yanıt doğrultusunda plaklar değiştirilebilir. 

Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Invisalign tedavisi, her hastaya özel tedavi süreçleriyle uygulanan bir tedavi çeşididir. Şeffaf plak tedavisinin süreci; hastaya ne amaçla tedavi uygulandığına, hastanın mevcut diş ya da çene yapısının tedaviye verdiği yanıta ve diş hekiminin hastaya aktardığı tedavi gereksinimlerini ne derece yerine getirdiğine göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple şeffaf plak yani invisalign tedavisinde belirli bir süreçten bahsetmek ne yazık ki mümkün değildir. Geceleri diş sıkma probleminin önüne geçmek için uygulanan şeffaf plak tedavisi, diğer sorunları tedavi etmek için uygulanan şeffaf plak tedavilerine kıyasla daha kısa sürebilir. 

Şeffaf plak kullanılarak çene ya da diş yapısındaki bozuklukların tedavisine başlandığında süreç her hastada farklılıklar gösterecektir. Tedavi sürecini belirleyen faktörlerden biri dişlerin ne derece bozuk yapıda olduğu ya da çenenin olması gereken konumdan ne kadar uzak olduğudur. Diş ve çene yapısındaki bozuklukların büyüklüğü tedavinin süreciyle doğru orantılıdır. Büyük problemleri tedavi etmek küçük problemlere kıyasla daha uzun sürebilir. 

Şeffaf Plaklar Nasıl Temizlenir?

Şeffaf plaklar, ağız hijyeninin sağlanması açısından temizliğine önem verilmesi gereken aparatlardır. Şeffaf plaklar yıkanabilen yapıları sayesinde oldukça kolay dezenfekte edilebilirler. Şeffaf plaklar yıkanırken suyun sıcak olmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Şeffaf plakların üretiminde kullanılan materyaller genellikle sıcağa dayanıklı materyaller değillerdir bu sebeple sıcak su kullanılarak şeffaf plak temizliği yapmak plağın şeklinin bozulmasına sebep olabilir. Şeffaf plak temizliği yaparken karbonattan ya da çeşitli plak temizleme solüsyonlarından sürekli olmamak şartıyla faydalanılabilir. 

Şeffaf plakların temizliği, plağı çizmeyecek, yumuşak yapıda diş fırçaları kullanılarak da yapılabilir. Sert yapıdaki diş fırçaları plağın çizilmesine ve matlaşmasına sebep olabileceği için kullanımı önerilmez. Şeffaf plakları, kullanılmadığı durumlarda plağa özel üretilmiş kapalı kutularda muhafaza etmek, plağın steril kalmasına katkıda bulunur. Ayrıca şeffaf plakları dişe takmadan önce dişleri fırçalamak da şeffaf plakların temiz kalmasına yardımcı olacaktır. Şeffaf plak tedavisi uygulanmadan önce diş hekimleri mutlaka plağa uygun temizleme yöntemlerini hastaya aktarır. 

Şeffaf Plak Ağrı Yapar Mı?

Şeffaf plak bir diğer adıyla invisalign tedavisi, diş ya da çene yapısını düzeltmeye yönelik uygulanan tedaviler arasında hastalara ağrılı süreci en az yaşatan tedavi yöntemlerinden biridir. Dişlerdeki ya da çenedeki yapısal sorunları düzeltmek için kullanılan diş teli tedavisine kıyasen daha yumuşak materyaller kullanıldığı için hastaların hissettiği ağrı da diş teli tedavisine kıyasla daha azdır. 

Şeffaf plaklar hastalara ağrıdan ziyade rahatsızlık verebilirler. Bu rahatsızlık alışma sürecinde hissedilebilir ve hasta plağın varlığına alıştıktan sonra ortadan kalkar. Yine de bazı durumlarda şeffaf plaklar hastalara ağrı verebilirler. Şeffaf plak tedavisinde ağrının hiç olmadığından bahsetmek her tedavi çeşidi gibi mümkün değildir. Hastaların ağrı eşikleri farklıdır bu sebeple şeffaf plak tedavisinde kimi hiç ağrı hissetmezken kimileri ağrılı bir tedavi süreci geçirebilirler. Çok yoğun ağrılar hissedilmesi durumunda diş hekimine danışmak gerekmektedir. Yoğun hissedilen ağrılar sorunların habercisi olabilir. 

Şeffaf Plak Diş Tedavi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Invisalign ya da şeffaf plak tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından artık diş hekimine gidilmemesi gerektiğini düşünmek, yanlış bir düşüncedir. Tedavi sürecinin tamamlanmış olması her zaman rahatsızlığın tamamen ortadan kalkmış olması anlamına gelmez. Rahatsızlık, tedavi edilmiş olsa da dikkat edilmemesi durumunda tekrarlayabilir. Diş hekimleri, şeffaf plak tedavisinin tamamlanmasının ardından, dişlerin ve çenenin yeni yapılarının koruması amacıyla daha ince yapıda plak kullanımını önerebilirler. Bu plaklar genellikle gece kullanılır ve yaşam konforunu etkilemeyecek yapıdalardır. 

Düzenli olarak diş hekimi kontrollerinin sağlanması, tedavi edilen rahatsızlıkların tekrar ortaya çıkabileceği durumları erkenden fark ederek gereken tedbirlerin alınması açısından oldukça önemlidir. Bu sebeplerle, tedavi süreci tamamlandıktan sonra periyodik diş hekimi kontrollerini aksatmamak gerekir. Periyodik kontrollerin aksatılması, ortaya çıkabilecek sorunların büyük ölçüde önünü açar ve gereken tedbirler alınmadığında hastalar tekrar uzun tedavi süreçlerine maruz kalabilirler. 

2024 Şeffaf Plak Tedavisi Fiyatları

Şeffaf plak tedavisi ya da invisalign tedavisi, farklı ortodontik problemleri tedavi etmek amacıyla kullanılabilir. Bu sebeple şeffaf plaklar, pek çok farklı yapıda üretilebilirler. Şeffaf plak tedavisinin fiyatını belirleyen pek çok faktör bulunur. Şeffaf plak tedavisi fiyatları, plağın üretiminde kullanılan maddelere, bu maddelerin kalitesine, tedaviyi uygulayan ortodontist diş hekiminin deneyimine, tedavinin hangi problem için uygulanacağına, problemin büyüklüğüne ve tedavi sürecinin ne kadar uzun olduğunda göre değişiklik gösterir. 

Gece diş sıkmayı engellemeye yönelik üretilen şeffaf plaklar genellikle diş ya da diş eti yapısındaki bozuklukları düzeltmek için üretilen şeffaf plaklara kıyasen daha uygun fiyatlı olabilirler. Bunun sebebi, gece diş sıkmayı engellemeye yönelik üretilen şeffaf plakların daha basit materyallerden üretiliyor olmasıdır. Ayrıca, diş ya da çene yapısını düzeltmeye yönelik kullanılan şeffaf plakların değişiminin, gece diş sıkmayı engelleyen şeffaf plaklara kıyasla daha sık yapılması gerekebilir. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda, diş yapısını ya da çene konumunu düzeltmeye yönelik uygulanan şeffaf plak tedavileri daha fazla maliyetli olabilir. Her ne olursa olsun çene ve diş sağlığı insanın tüm yaşam konforunu etkileyeceği için tedavinin maliyetinden korkmamak gerekmektedir. 

İlk Ziyaretinizde

%10 İndirim

Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.