Protez Diş

Protez diş kaybedilmiş dişlerin yerini doldurmak için üretilmiş yapay dişlerdir. Ağızdaki eksik dişlerin yerini doldurmaya yönelik bir tedavi olan protez diş tedavisi, çiğneme fonksiyonunu yerine getirmek ya da estetik bir görünüş için uygulanabilen bir tedavi çeşididir. Hastaların dişlerini çeşitli sebeplerle kaybettikleri durumlarda, ağızda oluşmuş boş bölgeye uygun ölçülerde üretilirler. Her hastanın diş eti rengine ve hastaların ağzında var olan diğer dişlerinin rengine uygun olarak üretilirler. Böylece, protez dişler oldukça doğal görünür ve ağız yapısının estetik görünümü korunmuş olur. 

Protez diş tedavisi, ağızdaki tüm dişlerin kaybında da kullanılabilen bir tedavi yöntemidir. Çene yapısına uygun olarak üretilirler, doğal diş dizilimine ve rengine sahiplerdir. Protez dişler genellikle, porselen ya da akrilik gibi dayanıklı materyallerden üretilirler böylece, dişler kolay deforme olmazlar ve çiğneme fonksiyonunu tam anlamıyla yerine getirirler. 

Protez Diş Tedavisi Nedir?

Protez diş tedavisi; ağızda kaybı yaşanmış, eksik dişlerin yerlerini doldurarak hastaların çiğneme konforunu ve estetik diş görünümlerini korumaya yönelik uygulanan bir tedavidir. Protez diş, doğal dişler örnek alınarak özel olarak üretilir bu sebeple yapay diş olarak da düşünülebilir. Protez diş tedavisi, tek bir eksik dişin ağızda oluşturduğu boşluğu kapatmak için kullanılabileceği gibi, ağızdaki tüm dişlerin kaybında da kullanılabilen fonksiyonel bir tedavi çeşididir. 

Protez diş tedavisinin, hastaların ihtiyaçlarına yönelik uygulanabilen çeşitleri vardır. Bu çeşitlerden başlıca iki tanesi hareketli ve sabit protez dişlerdir. Hareketli protez dişler kolaylıkla çıkarılıp temizlenebilen ve sonrasında yerine oturtulabilen dişlerdir. Sabit protez diş tedavisinde, protez diş implant yöntemi kullanılarak desteklenebilir ya da özel yapıştırıcılarla sabitlenebilir. Diş hekimleri, hastaları detaylı muayene ettikten sonra, hastalar için en uygun protez diş tedavisi çeşidine karar verirler. 

Protez Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Protez diş tedavisi genellikle, dişteki çeşitli hasarların onarımına geç kalınmış ve bu sebeple dişini kaybetmiş hastalara uygulanır. Bunun yanı sıra tedavisi, çeşitli kazalar sonucu dişlerini kaybetmiş hastalara ya da çeşitli rahatsızlıklar sonucu dişlerinin bazılarını ya da tamamını kaybetmiş hastalara uygulanır. Diş yapısında bozukluklar varsa estetik bir görünüm için de protez diş tedavisi tercih edilebilir. 

Protez dişler, doğal diş görünümüne ve dayanıklılığına oldukça yakın yapay dişlerdir. Hem çiğneme fonksiyonunu yerine getirmeye yarayan hem de estetik bir görünüme katkıda bulunan protez dişler; her hastanın istek ve beklentileri, mevcut dişlerinin yapısı ve çene kemiklerinin yapısı değerlendirilerek farklı çeşitte tedavilerle hastalara uygulanırlar. Tüm protez diş tedavisi çeşitleri, her hastaya uygun olmayabilir. Hastaların çene yapıları, diş etleri ve diş yapıları farklılık göstereceği için her hastaya farklı çeşitte protez diş tedavisi işlemleri uygulanabilir. Diş hekimi muayenesinin ardından, hasta için en konforlu ve sağlıklı protez diş tedavisi çeşidi belirlenir. Tedavi süreci uygun protez diş tedavisi çeşidinin seçimi yapıldıktan sonra başlar. 

Protez Diş Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Protez dişler normal dişlere kıyasen daha özenli bakım isteyen, yapay dişlerdir. Protez diş uygulandıktan sonra, hastaların dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Protez diş uygulandıktan sonra dikkat edilmesi gereken ilk durum protez dişlerin temizliğidir. Protez dişler de tıpkı doğal dişler gibi düzenli olarak fırçalanmalı ve temizliği sağlanmalıdır. Diş hekiminin önerdiği kıl yapısına sahip bir diş fırçası tercih etmek, protez dişlerin uzun ömürlü kullanımını sağlar.

Fırçalamanın yanı sıra, diş eti hijyenine de dikkat edilmelidir. Diş eti sağlığını korumak, diş eti çekilmesi rahatsızlığı gibi problemlerin ortaya çıkmasını büyük ölçüde engeller. Protez diş kullanılırken dikkat edilmesi gereken durumlardan bir diğeri, sert ve yapışkan gıdalardan uzak durmaktır. Protez dişler, doğal dişlere çok yakın bir yapıda üretiliyor olsalar da ne yazık ki doğal bir diş kadar dayanıklı olmayabilirler.

Ayrıca, sakız gibi yapışkan gıdalar protez dişlere yapışabilir. Hastalar, protez dişe yapışan sakız gibi yapışkan besinlerden kurtulmaya çalışırken protez dişi oynatabilir. Protez diş tedavisi uygulanan hastalar mutlaka rutin diş hekimi kontrollerine gitmelilerdir. Protez dişin ağızdaki durumu, diş etinin protez dişe verdiği tepki ve protez dişlerin konumu rutin olarak kontrol edilmelidir. Rutin diş hekimi kontrolleri, erken teşhise katkıda bulunarak daha büyük problemlerle karşılaşılmasının da önüne geçer. Çıkarılabilen hareketli protez dişler, her gece mutlaka bir solüsyonla temizlenmeli ve steril bir kutuda muhafaza edilmelidir. Diş hekiminin önerdiği bakım rutinlerine dikkat etmek, protez dişlerin uzun ömürlü ve sağlıklı bir biçimde kullanılmasına büyük oranda katkıda bulunur. 

Protez Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Protez diş temizliği, protez dişin yapısına ve çeşidine göre farklı biçimlerde uygulanabilir. Genel hatlarıyla protez diş temizliği doğal dişlerin temizliğine benzer özellikler taşır. Örneğin; protez dişleri tıpkı doğal dişler gibi rutin olarak fırçalayarak ağız hijyenini sağlamak gerekir. Protez dişi temizlemek için kullanılacak olan fırçayı diş hekimine danışarak almak önemlidir. Protez diş tedavisini uygulayan diş hekimi, protez dişin üretiminde kullanılan materyali bildiği için; protez dişe hasar vermeyecek ve deforme etmeyecek kıl yapısına sahip bir diş fırçası önerecektir. 

>Hareketli protez dişlerin temizliği için, suda aktive olan tabletler ve solüsyonlar mevcuttur. Hastalar hareketli protez dişleri temizlemek için diş hekimlerinin fikrini alarak bu özel tablet ya da solüsyonlardan faydalanabilirler. Bunun yanı sıra, diş etleri, doğal diş dışında yapay bir dişle karşılaştıklarında, bu sürece alışmaları biraz zaman alabilir. Diş etleri, bu süreçte hassaslaşabilir. Hassas bir süreç geçiren diş etlerinin bakımına, normal sürece kıyasla daha fazla dikkat edilmelidir. Diş eti hijyeni, ince fırçalarla ya da diş ipleriyle sağlanabilir. Eğer hareketli bir protez diş tedavisi uygulandıysa ya da tüm dişlerin yerine total protez diş uygulandıysa, hastalar protez dişleri çıkardıktan sonra ağzı steril edecek çeşitli ürünlerle gargara yaparak, diş etlerinin hijyenini sağlayabilirler. 

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Protez diş, hastaların asıl ihtiyaçlarını karşılayabilecek pek çok çeşide sahiptir. Bu çeşitler arasında; total yani tam protez dişler, kısmi protez dişler, sabit protez dişler, hareketli protez dişler ve geçici protez dişler bulunur. Total yani tam protez diş tedavisi, dişlerini kaybetmiş ya da tüm dişlerinde çeşitli sağlıksal problemler olan hastalara uygulanan bir protez diş çeşididir. Kısmi protez diş tedavisi, birkaç dişini kaybetmiş, ağzında kısmi boşluklar oluşmuş hastalar için köprü ya da kanca yöntemleri kullanılarak uygulanan bir protez diş çeşididir. 

Sabit protez dişler, özel bir yapıştırıcı yardımıyla sabitlenen ya da implant kullanılarak çeneye sabitlenen bir protez diş çeşididir. Hareketli protez dişler, hastaların kolaylıkla çıkarıp temizliğini sağlayabildiği ve tekrar kolaylıkla takabildiği bir protez diş çeşididir. Son olarak geçici protez dişler, hastalara protez diş tedavisi uygulanırken asıl protez dişlerin hazırlık aşamasında, hastalara geçici olarak uygulanan bir protez diş çeşididir. 

Hareketli Protez Diş Nasıl Çıkarılır?

Hareketli protez dişler çıkarılırken nazik ve hassas olunması diş eti sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hastalar ellerini steril ettikten sonra protez dişleri hafifçe sallayıp yerinden oynattıktan sonra çekerek kolaylıkla çıkarabilirler. 

Eğer hastalar hareketli protez dişleri çıkarmakta güçlük çekiyorlarsa, bunun için özel olarak üretilmiş solüsyonlar vardır. Bu solüsyonları bir müddet ağızlarında bekleterek protez dişin kolaylıkla çıkmasını sağlayabilirler. Diş hekimi, hastaya hareketli protez diş tedavisi uyguladıktan sonra, protez dişin nasıl çıkarılıp takılacağı hakkında mutlaka bilgi verir.

Sabit Protez Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Sabit protez diş tedavisi için iki durum mevcuttur. Sabit protez diş implant yöntemi ile sabitlenecekse çene kemiğinin uygunluğuna bakılır. Çene kemiği erimiş ya da çekilmiş kişilerde çeşitli tozlar kullanılarak doldurma yapılabilmektedir. Bir diğer sabit protez diş tedavisi ise köprü yöntemi kullanılarak sabitlenen protez diş tedavisidir.

Köprü yöntemiyle protez diş sabitlemesi yapılabilmesi için; kaybedilmiş dişin yanında diş olması gerekmektedir. Boşluğun doldurulabilmesi için yandaki diş törpülenir ve özel bir yapıştırıcı maddeyle protez diş sabitlenir.

Total (Tam) Protez Diş Yapım Aşamaları

Total yani tam protez diş halk arasında damak protezi olarak da bilinir. Tam protez diş tedavisi için diş hekiminin detaylı muayeneleri yapıp onay vermesi gerekmektedir. Diş hekimi, tam protez dişe onay verdikten sonra total protez dişin hazırlıkları yapılır ve hastaya anestezi uygulanarak mevcut dişler çekilir. Bu aşamadan sonra, hastanın ağız ölçüsü alınır ve hasta hazırlanacak olan total protez diş rengini, diş yapısını ve diş eti rengini seçer.

Ardından, asıl total protez dişler hazır olana kadar hastaların konforunun sağlanabilmesi için geçici total protez dişler hastanın ağzına yerleştirilir. Asıl total protez diş hazır olduğunda, geçici protez dişler çıkarılarak yerine asıl olan total protez dişler yerleştirilir.

Protez Dişin Avantajları Nelerdir?

Protez dişler, hastalara estetik bir diş görünümü kazandırarak avantaj sağlamalarının yanı sıra, diş kaybı yaşandığı için boşluk oluşmuş alanı doldurarak; çiğneme fonksiyonunun iyileştirilmesine ve oluşmuş boşluk yüzünden konuşmanın bozulmasına sebep olabilen çeşitli olumsuz durumların önüne geçilmesine olanak tanır.

Ayrıca protez diş, doğru ve düzenli bakım uygulandığında oldukça uzun süre konforlu ve sağlıklı bir biçimde kullanılabilen bir tedavidir. Protez dişlerin, doğal diş yapısına oldukça benzer olması ağız görünümündeki doğallığın bozulmasına büyük ölçüde engel olur. Ayrıca, özellikle total protez diş tedavisinde, hastanın diş rengini ve diş şeklini kendi seçebiliyor olması, hastaya özgüven kazandırabilecek bir avantajdır.

Protez Diş Tedavisi Fiyatları

Protez diş tedavisi; uygulayan diş hekiminin deneyimine, protez dişin hazırlık aşamasında kullanılan materyallerin cinsine ve kalitesine, uygulanacak olan protez diş çeşidine ve tedavinin seans sayısına göre farklı fiyat çeşitliliklerine sahiptir. Protez diş tedavisi, diğer diş tedavi çeşitlerine kıyasla daha yüksek fiyata sahip olabilir. Bunun sebebi, protez diş tedavisinin, diş hekimleri için oldukça uğraştırıcı bir tedavi çeşidi olmasıdır. Protez diş hazırlık aşaması da tıpkı tedavi süreci gibi uğraştırıcı ve detaylı bir aşamadır. Ayrıca protez dişler uzun ömürlü kullanım gerektirdiklerinden kaliteli materyaller kullanılarak üretilirler.

Dr. Dt. Elçin Keskin Özyer, 2009 yılında Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi’nden, 2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 2019 yılında ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda “Monolitik zirkonya ve zirkonyum destekli posterior köprü restorasyonlarının bir yıllık klinik takibi” başlıklı in-vivo tezini vererek doktora eğitimini tamamlamıştır.

İlk Ziyaretinizde

%10 İndirim

Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.