İmplant

İmplant diş tedavisi, diş kaybı yaşayan hastalar için boş alanları dolduran bir yöntemdir. İmplant, çene kemiğine sabitlenerek yapay bir diş kökü görevi görür. Uygun çene yapısına sahip hastalar için uzun ömürlü ve dayanıklı bir çözüm sunar. Yerleştirilen bu yapay kök, protez dişlerin tutunmasını sağlar. Bu tedavi, hastalara doğal diş hissiyatı verir ve konforlu kullanım sağlar. Genellikle titanyum gibi yüksek kaliteli malzemelerden üretilir, bu da onları en sağlam diş protezlerinden biri yapar. Üzerlerine yerleştirilen protez dişler, doğal dişlerle uyumlu renk ve yapıda hazırlanarak estetik bir görünüm sağlar.

İmplant Tedavisi Nedir?

Dişsiz olan hastalara uygulanan, doğal diş görüntüsüne en yakın ve en sağlam tedavi çeşitlerinden biridir. Kaybedilmiş dişten kalan boşluğun doldurulmasına yararken, köprü gibi yanındaki dişlerin hasar görmesi gereken bir tedavi çeşidi değildir. Bu yüzden, hastalar için oldukça avantajlı bir tedavi çeşididir. Ayrıca, ağızdaki boş kalmış alanları doldurmak için kullanılan diğer tedavi çeşitlerine kıyasen hastalara daha uzun ömürlü bir kullanım olanağı tanır.

Diş çekimi gerçekleştikten sonra, dişin çıktığı alanın uzun süreler boyunca boş bırakılması çene kemiğinde erimeye sebep olabilir. Bu durumun da büyük ölçüde önüne geçilmiş olur. Bu tedavi herkes için uygun olmayabilir. Bu sebeple, mutlaka bir diş hekimine muayene olmak gerekmektedir. Bazı hastalar için implant tedavisi, risk taşıyabilir. Diş hekimi hastanın çene yapısını inceleyip tedavisine onay verirse uygulanabilecek bir tedavi çeşididir.

Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

Hastalar, dişlerini çektirdikten ya da herhangi bir sebeple köküyle beraber dişlerini kaybettikten sonra belirli bir iyileşme sürecinin geçmesi gerekmektedir. Bu iyileşme süreci, her hastada farklı olabilir bu sebeple diş hekiminin görüşünü alarak implant tedavisi için ortalama olarak, geçmesi gereken süreyi öğrenebilirler. Hastanın kaybettiği dişinin ardında kalan boş alanın doldurulması ve doldurulurken uygulanacak olan tedavinin uygunluğu için muayene, bu tedavinin ilk adımıdır. İlk muayenede hastanın mevcut diş yapısını inceler ve röntgen gibi çeşitli görüntüleme teknikleri kullanarak çene kemiklerinin durumunu da gözlemler.

Hastaya uygunluğu hekim tarafından onaylandıktan sonra, çeneye yerleştirilecek olan implant seçenekleri hastaya sunulur ve sunulan seçenekler hakkında detaylı bir açıklama yapılır. Hasta, implant seçimini yaptıktan sonra sırada çene kemiğine yerleştirmek vardır. Yerleştirilirken genellikle lokal anestezi uygulanır ancak çok korkan ya da birden fazla implant uygulanacak hastalar için nadiren genel anestezi uygulanabilmektedir.

Hastanın çene kemiğine yerleştirildikten sonra diş etinin ve kemiğinin iyileşmesi için tedaviye bir süre ara verilir. Bu süreyi, diş hekimi implantın çeneye kaynama başarısını gözlemleyerek karar verir. Sonrasında ucuna protez dişin tutunmasını sağlayacak olan ve abutment adı verilen bir parça yerleştirilir. Ardından diğer dişlere uyumlu renkte ve boşluğa uyumlu ölçüde protez diş hazırlanır. Hazırlanan diş, abutment adı verilen parçaya sabitlenir.

İmplant Tedavisi Çeşitleri Nelerdir?

Her hastanın ihtiyacına uyabilecek farklı çeşitlere sahiptir. Bu çeşitlerden ilki ve en yaygın kullanılanı, tek diş implantıdır. Ağızda tek diş kaybı yaşamış hastalar için kullanılır ve bir adet implant çene kemiğindeki boşluğa yerleştirilir. Bir diğer tedavi çeşidi, yan yana konumlanmış birkaç dişin kaybında, boşluğu doldurmak amacıyla kullanılan çoklu diş tedavisidir.

All-on-4 ya da all-on-6 tedavi çeşidi; bu tedavi yöntemi sayesinde tüm dişlerin eksikliği durumunda tekli, teker teker sabitlemek yerine, birkaç implantla boş alanların tamamı doldurulabilir. Bu tedavi çeşidinde, belirli açılarla çene kemiğine sabitlenir. Bu tedavi çeşitleri, bir sürü tedavi çeşidi içinden yalnızca birkaçıdır. Hastaların mevcut rahatsızlıklarına en uygun şekilde uygulanabilecek daha pek çok fonksiyona sahiptir.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Birçok diş tedavisine kıyasla daha uzun bir tedavi sürecine sahiptir. Bunun sebebi, sabitlenen implanttan sonra iyileşme sürecine sahip olmasıdır. Bu iyileşme süreci hastadan hastaya değişebilir ama genellikle en az 1 ay beklenmesi gerekmektedir. Uzun tedavi sürecine sahip olduğu gibi, kullanıcılara uzun ömürlü bir kullanım da sunar.

İyileşme sürecinin tamamlanması, ağrısız ve sağlıklı bir kullanım için oldukça önemlidir. Bu sebeple tedavinin sonucuna ulaşabilmek için acele edilmemesi gerekir. Diş hekimi, implant takılırken hastanın diş etinde ve çene kemiğinde müdahale edilmiş alanları rutin kontrollerle inceler. Bu kontrollerin sonucunda, süreç hakkında hastaya bilgi verir.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Diş eksikliğinde boş alanın doldurulması için kullanılan bir tedavi çeşididir. Genellikle 18 yaşından büyük hastalara uygulanan bir tedavidir. İnsan vücudu 18 yaşa kadar kemik gelişimini sürdürür. Çene kemiğine bir müdahale söz konusu olduğundan, kemiğin gelişme sürecini tamamlamış olması oldukça önemlidir. Bu tedavi, hamile ve emziren kadınlarda anestezi uygulanacağı için genellikle sakıncalı görülür ve uygulanmaz.

Çene kemiği ve diş eti sağlığı bu tedavi için uygun olmalıdır. Örneğin; ileri derecede kemik erimesi olan hastalara önerilmez. Diyabet ve kalp rahatsızlıklarına sahip bireylerde fazla olumlu bakılmasa da çeşitli değerlendirmeler sonucunda uygunluğu onaylanırsa, uygulanabilir.

İmplant Dişin Ömrü Ne Kadardır?

İmplant dişin ömrü; tedavide kullanılan malzemenin kalitesi, hastanın ağız yapısı ya da hastanın diş bakımına verdiği önem gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genel olarak, hastalara oldukça uzun ömürlü ve konforlu kullanımı sunan bir tedavi çeşididir. Bazı çeşitleri garantilidir. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığında onarımı ücretsiz olarak yapılır. Bu da uzun ömürlü kullanımı destekleyen faktörlerden biridir. 

Uzun ömürlü ve sağlıklı kullanımı için kontrolleri rutin olarak yapılmalı ve oluşabilecek sorunların erkenden önüne geçilmesi sağlanmalıdır. Her hasta için implantın ömrü farklılık gösterir. Bunun sebebi, her hastanın kendine özgü kemik ve ağız yapısına sahip olmasıdır. Bu sebeple kullanım ömründen, kesin süreçler verilerek bahsedilmesi mümkün değildir.

İmplant Markası Önemli Mi?

Markası, tedavinin sağlıklı ve konforlu bir biçimde tamamlanabilmesi için oldukça önemlidir. İmplant üretiminde kaliteli materyaller kullanan markaları tercih etmek, hastalara uzun ömürlü bir kullanım sağlarken aynı zamanda hastaların konforuna da katkıda bulunur. Bazı markalar ürettikleri implantlara belirli bir süre aralığında ya da ömür boyu garanti verirler.

Bu garantinin marka tarafından sağlanması, bir problemle karşılaşıldığında problemin pratik ve ücretsiz bir biçimde çözülmesini sağlar. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda, tedavi için kullanılacak olan markanın etraflıca araştırılması gerekmektedir. Çok uygun fiyatlı sayılabilecek bir tedavi olmadığından, markanın güvenilir olması; sağlıklı, uzun ömürlü ve konforlu kullanımın yanı sıra, hastaların tekrar bir tedavi sürecine girip maddi ve manevi açıdan yıpranmalarını da büyük ölçüde engeller. 

Bütün dişlere implant yaptırmak mümkün mü?

Bütün dişlerin kaybedildiği durumlarda hastaların genel sağlık durumları tedavi için uygunsa, tüm çeneye implant uygulanması mümkündür. Bütün çeneye uygulanırken genellikle duruma göre, all-on-4, all-on-6 ya da all-on-8 gibi implant çeşitleri tercih edilir. Bu tedavi yöntemi çenenin bazı bölgelerine özel açılarla yerleştirilir ve bütün ağızda boş alanların doldurulması sağlanır.

İmplant fiyatları neden farklılık gösterir?

Fyatları pek çok farklı fiyat aralıklarıyla hastaların karşısına çıkar. Bunun sebebi, çok fazla çeşide sahip olmasıdır. İmplant fiyatlarını; markası, üretiminde kullanılmış materyallerin kalitesi, hastaya sunduğu garanti süresi ya da boyutu gibi pek çok faktör belirler.

Basit diş tedavi çeşitlerine kıyasla daha yüksek fiyatlı bir tedavi çeşididir. Bunun sebebi, diş dolgusu gibi basit malzemelere kıyasla daha uzun ömürlü kullanıma sahip olmalarıdır. Ayrıca implantlar sağlıklı bir kullanım için kaliteli materyallerden üretilirler. Kullanım süresi göz önünde bulundurulduğunda hastalar için oldukça sağlıklı ve ekonomik bir tedavi çeşididir.

Dr. Dt. Elçin Keskin Özyer, 2009 yılında Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi’nden, 2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 2019 yılında ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda “Monolitik zirkonya ve zirkonyum destekli posterior köprü restorasyonlarının bir yıllık klinik takibi” başlıklı in-vivo tezini vererek doktora eğitimini tamamlamıştır.

İlk Ziyaretinizde

%10 İndirim

Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.