Protez Diş

Protez diş, diş hekimliğinde kaybedilen dişlerin yerine kullanılan yapay dişler olarak ön plana çıkar. Diş kaybı, çeşitlilik gösteren nedenlerden ötürü meydana gelebilir; bunlar arasında çürükler, travmalar ya da periodontal hastalıklar yer alır. Dişler hem estetik hem de fonksiyonel açıdan kaybedilen dişlerin yerine geçerek kişinin normal bir şekilde yemek yemesini, konuşmasını ve gülümsemesini sağlar. Diş hekimleri, protezin türüne ve hastanın ihtiyaçlarına bağlı olacak şekilde çeşitlilik gösteren seçenekler sunar.

Protez diş iki ana türü bulunmaktadır tam protez ve kısmi protezler. Tam protezler, tamamen dişsiz olan çenelere uygulanırken, kısmi protezler ise mevcut dişlerin olduğu ancak bazı dişlerin eksik olduğu durumlarda tercih edilir. Her iki tür de kişiye özel olacak şekilde hazırlanmanın yanı sıra doğal dişlerin fonksiyonlarını mümkün olan en iyi şekilde taklit etmeyi hedefler. Modern protezler, estetik ve konfor açısından son derece gelişmiş olmanın yanı sıra doğru bir şekilde kullanılmaları halinde de oldukça uzun ömürlü olabilirler.

Protez diş bakımı, en az doğal dişlerin bakımı kadar önemlidir. Düzenli olacak şekilde temizlenmeli ve alanında uzman diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Protez, diş hekiminin uygun görmesi halinde ağzın yapısına uyum sağlamak için zaman zaman yeniden ayarlanabilir ya da değiştirilebilir. Bunun yanı sıra; protezin düzenli bakımını yapmak, ağız sağlığını korumak ve protezlerin ömrünü uzatmak açısından da son derece büyük bir öneme sahiptir.

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir? 

Diş kaybı yaşayan bireyler için son derece önemli bir tedavi seçeneğidir. Hareketli protez ve sabit protez olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. Hareketli protezler, dişlerin tamamen ya da kısmen kaybolduğu durumlarda kullanılır ve genel olarak ağız içinde çıkarılabilir. Bu protezler, dişsizlik durumunda işlevsel ve estetik bir çözüm sunar, ancak kullanıcılar tarafından düzenli olacak şekilde temizlenmeleri ve bakımları yapılmalıdır.

Sabit protezler ise, kaybedilen dişlerin yerine sabit bir çözüm sunar. Bu tür protezler, dişlerin üzerine yapıştırılır ve genel anlamda kaplama ya da köprü şeklinde olabilir. Bu protez modeli; dişlerin fonksiyonlarını geri kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda estetik açıdan da son derece doğal bir görünüm sağlar. Bu protezler, kullanıcının ağızda sabit kalmakla beraber hareketli protezlere kıyasen bakım ve temizlik açısından daha kolaydır.

Protez Diş Kaç Seans Sürer? 

Genel olarak birkaç seans süren bir süreç olmakla beraber her hastanın ihtiyacına göre değişkenlik gösterebilir. İlk seansta, alanında uzman diş hekimi dişlerin ve ağız yapısının detaylı bir muayenesini yapar. Bu muayene, protezler için gerekli ölçülerin alınmasını ve tedavi planının oluşturulmasını içerir. Bu aşamada, diş hekiminin doğru teşhis koyması ve uygun tedavi yöntemini belirlemesi için detaylı bir analiz yapılır.

İkinci seansta, genel olarak dişlerin üzeri hazırlanır ve gerekli ölçümler alınır. Protezler bu ölçümlerle özel olarak yapılır, bu sebeple hasta için en uygun ve konforlu protez elde edilir. İkinci seansta, geçici bir protez ya da kaplama yerleştirilebilir ve bu sayede hastanın geçiş sürecinde rahat etmesi sağlanır. Bu süreçte, protezin uyumu ve rahatlığı kontrol edilir ve gerekli görülen düzeltmeler yapılır.

Son olarak üçüncü seansta, protez ağızda yerleştirilir ve son kontroller yapılır. Protez diş yerleştirildikten sonra, hastaya protez bakımı ve kullanımı hakkında bilgi verilir. Her bir adımın dikkatli bir şekilde yapılması, protezin uzun ömürlü ve rahat kullanımlı olması açısından son derece önemlidir. Bahsi geçen bu süreç, hastanın diş sağlığına ve estetik ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vermeyi amaçlar.

Protez Dişlerin Ömrü Ne Kadardır? 

Kullanılan malzeme, bakım alışkanlıkları ve ağız sağlığına gösterilen özen gibi çeşitlilik gösteren faktörlere bağlı olacak şekilde değişkenlik gösterebilir. Genel olarak iyi bir bakımla dişler 5 ila 10 yıl arasında sorunsuz bir şekilde rahatlıkla kullanılabilir. Ancak, bahsi geçen bu süre zarfında düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmek ve gerekli bakım işlemlerini aksatmamak son derece önemlidir. Dişlerin ömrünü uzatmak için düzenli olarak temizleme, diş eti sağlığına dikkat etme ve sert yiyeceklerden mümkün olabildiğince kaçınma gibi alışkanlıklar geliştirilmelidir.

Dişlerin kullanım süresi boyunca zamanla aşınmalar, renk değişiklikleri ya da diş etinde uyumsuzluklar gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bahsi geçen bu tür durumlar, protezin yeniden ayarlanması ya da değiştirilmesi gerektiğini işaret edebilir. Bunun yanı sıra; diş hekimi tarafından önerilen bakım prosedürlerinin eksiksiz olacak şekilde uygulanmaması, protezlerin ömrünü doğrudan olacak şekilde kısaltabilir. Protez dişlerin kıyasen çok daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için düzenli aralıklarla profesyonel temizlik ve kontrol yaptırmak son derece önemlidir.

Malzeme seçimi de protez ömrünü etkileyen oldukça kritik bir faktördür. Akrelik protez seçeneği genel olarak kıyasen daha uygun maliyetli olmakla beraber dayanıklılık açısından porselen protezlere göre daha kısa ömürlü olabilir. Porselen protez seçeneği ise daha dayanıklı ve estetik açıdan daha doğal bir görünüme sahip olmaları ile ön plana çıkarlar. Bu sebeple, malzeme seçimi yapılırken hem kullanım süresi hem de estetik beklentiler göz önünde bulundurulmalıdır.

Dişlerin ömrü, kişinin genel sağlık durumu ve ağız hijyenine gösterdiği özenle de doğrudan ilişkilidir. Sigara kullanımı, diş eti hastalıkları ya da kontrolsüz şeker hastalığı gibi faktörler dişlerin ömrünü olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sebeple, protez kullanan kişilerin ağız sağlığına ekstra özen göstermeleri ve düzenli olacak şekilde diş hekimini ziyaret etmeleri önerilir. Protez dişlerin ömrünü uzatmak ve konforlu bir kullanım sağlamak için bireysel bakım alışkanlıklarının düzenli olarak gözden geçirilmesi son derece önemlidir.

Protez Diş Nasıl Temizlenir? 

Dişin temizliği, ağız sağlığını korumak ve protezin ömrünü uzatmak için son derece önemlidir. Öncelikli olarak, her gün düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Dişlerinizi temizlemek için özel olarak tasarlanmış bir protez temizleme fırçası ya da yumuşak bir diş fırçası tercih edilebilir. Diş fırçası ile protezin her yüzeyinin nazik bir şekilde fırçalanması sağlanmalıdır. Diş üzerindeki plak ve kalıntıları temizleyerek, ağızda kötü koku oluşumunu büyük oranda engeller.

Protezlerin temizliğinde, yalnızca su kullanmak yeterli değildir. Özellikle, protez dişler için formüle edilmiş temizleme tabletleri ya da solüsyonları kullanmak oldukça faydalıdır. Bu ürünler, protezin derinlemesine temizlenmesine ve bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur. Temizleme tabletlerini kullanırken; talimatlara uygun olarak belirli bir süre boyunca bu solüsyonda bekletmek, son derece etkili bir temizlik sağlar.

Bunun yanı sıra, protez temizliği esnasında diş etleri de göz ardı edilmemelidir. Diş etlerinin sağlığını korumak için, protez takılmadan öncesinde ve sonrasında ağız hijyenine olabildiğince özen gösterilmelidir. Protezin düzenli olarak temizlenmesi, hem ağız sağlığını korur hem de protezin uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu sebeple, diş hekiminizin önermiş olduğu temizlik ve bakım talimatlarına dikkat etmek son derece büyük önem taşır.

Dr. Dt. Elçin Keskin Özyer, 2009 yılında Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi’nden, 2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 2019 yılında ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda “Monolitik zirkonya ve zirkonyum destekli posterior köprü restorasyonlarının bir yıllık klinik takibi” başlıklı in-vivo tezini vererek doktora eğitimini tamamlamıştır.

İlk Ziyaretinizde

%10 İndirim

Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.