Porselen Dolgu

Porselen dolgu genellikle hasarlı dişleri estetik bir biçimde onarmak için kullanılan bir dolgu çeşididir. Porselen dolgu, diş görünümüne oldukça yakındır ve uygulandığı dişte doğallığı bozmaz. Porselen dolgu aynı zamanda bazı durumlarda, estetiksel açıdan kusura sahip dişlerin de estetik bir görünüm kazanması için kullanılabilir. 

Porselen dolgu oldukça dayanıklı bir dolgu çeşididir. Bu sebeple, günümüzde oldukça yaygın olarak diş hekimleri tarafından hastalara uygulanır. Porselen dolgu, kolay deforme olmayan ve kolaylıkla sararmayan bir dolgu çeşididir. Bu özellik, porselen dolgunun hastalar için kullanışlı bir dolgu çeşidi olmasına büyük ölçüde katkıda bulunur. Porselen dolgu hastaya uygulanırken diş formuna uygun şekil verilir ve ince detay törpülemeleriyle tam bir diş görünümü elde edilebilir.

 
Best Quality

Porselen Dolgu Nedir?

Porselen dolgu dişteki hasarların onarımı sağlandıktan sonra uygulanan ve dişe estetik bir görünüm sağlamaya yardımcı olan bir diş dolgusu çeşididir. Porselen dolgu üç farklı forma sahiptir. Bu formlar; inley, onley ve crown olarak adlandırılır. Inley porselen dolgu; dişte hasarlı tek bir bölge varsa kullanılan bir türdür. Dişin tek bir yüzeyinde oluşan deformasyonları estetiksel olarak kapatmak için kullanılır. Onley porselen dolgu; dişte birden fazla hasarlı bölge varsa kullanılır. Genellikle, derin çürüklerin ya da kırıkların onarımında tercih edilir. Crown porselen dolgu; porselen kaplama olarak düşünülebilir. Dişteki çok büyük hasarların onarımında kullanılabildiği gibi köprü tekniği kullanılarak kaybedilmiş dişlerin yerini doldurmak için de kullanılabilen bir tekniktir.

 
Porselen dolgu ve porselen dolgunun tüm çeşitleri, hastaların mevcut diş renklerine özel olarak formüle edilirler. Oldukça dayanıklı ve sert bir yapıları vardır. Bu sebeple, estetik görünüm korunurken aynı zamanda oldukça konforlu kullanım sunan bir dolgu çeşididir.

Porselen Dolgu Nasıl Uygulanır?

Diş hekimi röntgen çekip hasarlı dişi tespit ettikten sonra hasara sebep olan çürük gibi oluşumları temizler. Hasardan tamamen arındırılmış dişin şeklini dolguyu tutabilecek en uygun şekilde törpüler. Bazı durumlarda törpü işleminden sonra geçici dolgu uygulanabilir. Diş rengine ve çürük temizlendikten sonra açılan boşluğun şekline özel hazırlanmış porselen dolgu özel materyaller kullanılarak dişe sabitlenir. Sabitleme sağlandıktan sonra, küçük törpü dokunuşları yapılarak kusursuz bir diş yapısı elde edilir.

Porselen dolgu işlemi, genellikle hasarlı dişlerde tercih edilen bir işlemdir. Bu sebeple hasarların onarımı sırasında ağrı hissedilebilir. Genellikle diş hekimleri porselen dolgu işlemi öncesi hastaya anestezi uygularlar. Böylece hastalar yalnızca anestezi iğnesi acısı hissederek, hasarlı bölgenin temizlenmesinde hissedecekleri ağrıya kıyasla oldukça minimum seviyede bir ağrı hissetmiş olurlar.

Porselen Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Porselen dolgu çeşitleri; inley, onley ve crown olmak üzere üçe ayrılır. İnley porselen dolgu, dişteki küçük ve tek bir bölgedeki hasarların onarımı için kullanılan bir porselen dolgu çeşididir. Onley porselen dolgu, genellikle birden fazla bölgede oluşmuş büyük sayılabilecek hasarların onarımı için kullanılan bir porselen dolgu çeşididir.

Crown porselen dolgu ise, dolgudan ziyade kaplama olarak kabul edilebilecek bir boyuta sahiptir. Bunun sebebi, crown porselen dolgunun dişin yarısından fazlasında oluşmuş hasarların onarımında ya da kaybedilen bir dişin yerini köprü tekniği kullanılarak doldurmada kullanılan bir porselen dolgu çeşididir. Bu porselen dolgu çeşitlerinin tümü, hastaların dişlerindeki hasara, mevcut diş rengine ve dişteki çürük gibi hasarların temizliği sağlandıktan sonra oluşan boşluklara göre özel olarak üretilmektedir. Inley, onley ve crown porselen dolgu çeşitleri, hastanın dişine uyum sağlar ve dişlerdeki estetik görünümü tamamlamaya olanak tanır.

Porselen Dolgu Inley-Onley Farkı Nedir?

Porselen dolgu çeşitleri arasında yer alan inley porselen dolgu ve onley porselen dolgu oldukça karıştırılan iki çeşittir. İnley porselen dolgu tek yüzeyde oluşmuş küçük bir hasarın onarımı için kullanılırken onley porselen dolgu birkaç yüzeyde oluşmuş daha büyük hasarların onarımı için kullanılır. Inley porselen dolgunun boyutu onley porselen dolguya kıyasen daha küçüktür.

İki türü daha kolay ayırt edebilmek için inley porselen dolgu tek bir nokta, onley porselen dolgu ise birden fazla nokta olarak zihinde kodlanabilir. İnley porselen dolgu da onley porselen dolgu da kişilerin diş renklerine ve dişlerindeki hasarların boyutlarına göre özel olarak laboratuvarda üretilir. Her iki porselen dolgu çeşidi de estetiksel görünüşü bozmaz ve oldukça dayanıklıdır.

Porselen Dolgu Fiyat Aralıkları

Porselen dolgu fiyatları; porselen dolgunun uygulanacağı dişe, porselen dolgunun çeşidine ve porselen dolgunun üretiminde kullanılan materyallere göre fiyatlandırılır. Bu sebeple porselen dolgu fiyatları için kesin bir fiyat aralığından bahsetmek ne yazık ki mümkün değildir. Inley porselen dolgu çeşidi, onley porselen dolgu çeşidine kıyasla sahip olduğu boyut sebebiyle daha uygun fiyatlı olabilir.

Aynı doğrultuda, crown porselen dolgu çeşidi de inley ve onley porselen dolgu çeşitlerine göre daha yüksek fiyatlara sahip olabilir. Porselen dolgu, bakımlarına dikkat edildiğinde hastalara uzun ömürlü ve konforlu bir kullanım olanağı tanır. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda, porselen dolgunun fiyatları hastalar için göz ardı edilebilir. Porselen dolgu oldukça dayanıklı bir dolgu çeşididir. Bu sebeple, günümüzde oldukça yaygın olarak diş hekimleri tarafından hastalara uygulanır. Porselen dolgu, kolay deforme olmayan ve kolaylıkla sararmayan bir dolgu çeşididir. Bu özellik, porselen dolgunun hastalar için kullanışlı bir dolgu çeşidi olmasına büyük ölçüde katkıda bulunur. Porselen dolgu hastaya uygulanırken diş formuna uygun şekil verilir ve ince detay törpülemeleriyle tam bir diş görünümü elde edilebilir.

 

Dr. Dt. Elçin Keskin Özyer, 2009 yılında Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi’nden, 2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 2019 yılında ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda “Monolitik zirkonya ve zirkonyum destekli posterior köprü restorasyonlarının bir yıllık klinik takibi” başlıklı in-vivo tezini vererek doktora eğitimini tamamlamıştır.

İlk Ziyaretinizde

%10 İndirim

Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.