Ortognatik Cerrahi

Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizi ziyaret edin.

Ağız ve Çene

Ortognatik cerrahi, çene yapısındaki ileri derece bozuklukların düzeltilmesinde kullanılan bir tedavi çeşididir. Ortognatik cerrahi tedavisi, alt ya da üst çene yapısındaki bozuklukların veya alt ya da üst çenede meydana gelmiş deformasyonların düzeltilmesini sağlayan prosedürler içerir. Ortognatik cerrahi, hastaların çiğneme gibi yaşamsal fonksiyonlarını olumlu yönde etkilediği gibi aynı zamanda, yüz yapısındaki asimetrik görünümlerin düzeltilmesini de sağlar ve gülüş tasarımı alanında uygulanan tedaviler arasında da yer alır. Ortognatik cerrahi; çene yapısındaki bozukluklarla ilgilenen bir tedavi çeşidi olduğu için halk arasında, çene ameliyatı ya da çene bozukluğu ameliyatı olarak da adlandırılır.

Ortognatik cerrahi, diş alanında ortodonti ve çene cerrahisinin bir arada kullanıldığı bir tedavi çeşididir. Ayrıca, bazı durumlarda çene yapısındaki anormalliklerin çok ileri bir derecede olduğu hastalarda, tedavi sürecine plastik cerrahlar da dahil olabilmektedir. Çene yapısındaki bozukluklar hastalarda; çiğneme, konuşma ve solunum gibi problemlere yol açabilmektedir. Ayrıca, çene yapısındaki bozukluklar, yüzün estetik görünümünü de doğrudan etkileyeceği için hastalarda özgüven zedelenmelerine yol açabilir.

Ortognatik cerrahi tedavisinde hastaların bozuk çene yapılarının sebep olduğu yerine getirilmeyen fonksiyonların düzeltilmesinin yanı sıra, hastanın yüz görünümünü iyileştirmek de hedeflenir.

Ortognatik cerrahi kimlere uygulanır?   

Ortognatik cerrahi, çene yapısında ileri derecede bozukluklar olan hastalara uygulanan bir tedavidir. Bu ileri derece bozukluklar arasında; alt ya da üst çene kemiğinin yapısındaki bozukluklar, alt ya da üst çenenin çok ileride veya çok geride konumlanması, çene yapısının yüz simetrisine uymaması, çene kemiğinde deformasyonlar meydana gelmiş olması ya da diş yapısındaki bozuklukların yalnızca ortodonti tedavisi uygulanarak düzeltilemeyecek kadar ilerlemiş olması gibi durumlar bulunur.

Ortognatik cerrahi; kemik yapısına müdahale edilerek uygulanan bir tedavi yöntemi olduğundan, kemik gelişimini tamamlamış yetişkin hastalara uygulanan bir tedavi çeşididir. İnsanların genellikle, 18 yaşları dolana kadar kemik gelişimleri sürer. Bu sebeple, ortognatik cerrahi yani çene ameliyatı çoğunlukla 18 yaş üzeri hastalara uygulanan bir tedavidir.

Ortognatik cerrahi tedavi süreci nasıldır?      

Ortognatik cerrahi tedavi süreci, ortodontist diş hekiminin değerlendirmesiyle başlar. Hastanın diş veya çene yapısındaki bozuklukların düzeltilmesi için ortodonti tedavi prosedürleri uygulanmasının yetersiz kaldığı durumlarda diş hekimi, ortognatik cerrahi tedavisini uygun görebilir. Ortognatik diş tedavisinin hastaya uygunluğu diş hekimi tarafından onaylandıktan sonra, tedavinin hazırlık aşamasına geçilir. Hazırlık aşamasında çeşitli görüntüleme teknikleri kullanılarak hastanın çene ve diş yapısı detaylı bir biçimde incelenir. Ortognatik cerrahi tedavisinde kullanılan görüntüleme teknikleri, diğer diş tedavi türlerinde kullanılan görüntüleme tekniklerine kıyasen daha gelişmiş teknikler olabilmektedir. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tedavi süreci planlanır ve hastaya aktarılır.

Tedavi süreci planlamasında ilk adım genellikle dişlerdeki problemlerin çözülmesidir. Çürük gibi problemlerin tedavi edilmesinin yanı sıra, yapısında bozukluk olan dişlerin düzeltilmesi için de ortodonti tedavisi prosedürlerinden biri olan diş teli tedavisi uygulanır. Çene yapısının bozukluğu, dişlerin konumlarını da olumsuz etkileyebilmektedir. Bu gibi durumlarda dişlerdeki yamukluk ya da çarpıklık gibi durumlar önceden tedavi edilir. Bu sayede, ortognatik cerrahi sonrası çene doğru konumlandırılmış olsa da çarpık dişler sebebiyle ağzın kapanmamasının önüne geçilmiş olur. Ayrıca, diş teli tedavisi ile ortognatik tedavinin amaçlarından biri olan çiğneme fonksiyonunu iyileştirmeye katkı sağlanmış olur.

Mevcut problemler çözüldükten sonra, ortognatik tedaviye geçilir. Ortognatik cerrahi tedavisi, bir ameliyat çeşididir. Çene ameliyatı olarak da isimlendirilen bu tedavinin başlayabilmesi için hastanın anestezi alması gerekmektedir. Hastanın anestezi almaya uygunluğunun ölçülebilmesi için gerekli testler uygulanır ve hastanın anestezi alması onaylanırsa ameliyat süreci başlar.

Hekimler, önceden belirledikleri tedavi planına uygun olarak ameliyatı gerçekleştirirler. Ortognatik cerrahi yani çene ameliyatında; çene kemikleri kesilebilir ya da törpülenerek yeniden şekillendirilebilir. Ayrıca ameliyat sürecinde ihtiyaç duyarlarsa, çene implantları gibi materyallerden yardım alabilirler. Ameliyat tamamlandıktan sonra hastanın ağrılarının kontrol altında tutulabilmesi için birkaç gün hastanede kalması gerekebilmektedir.

Tedavi aşamaları tamamlandığında iyileşme süreci başlar. İyileşme sürecinde hastalar hekimleri tarafından düzenli olarak kontrol edilirler.

Ortognatik cerrahi sonrasında çenede tekrar bozulma olur mu?   

Ortognatik cerrahi tedavisi uygulandıktan sonra çenede tekrar bozulma meydana gelmesi sık karşılaşılan bir durum değildir. Her hasta farklı kemik yapısına ya da gelişim sürecine sahip olduğu için ortognatik cerrahi sonrası çenede tekrar bozulma olmamasının garantisini vermek, diğer tüm tedavi yöntemleri gibi ne yazık ki mümkün değildir.

Çenede tekrar bozulma yaşanması, ortognatik cerrahi tedavisini uygulayacak olan cerrahın ne kadar deneyim sahibi olduğuna ve bu bağlamda ne kadar başarılı bir ameliyat gerçekleştirdiğine bağlı olabilmektedir. Bunun yanı sıra, hastanın kemik yapısının tedaviye verdiği yanıt ve hastanın iyileşme sürecinde dikkat etmesi gereken durumları ne derece dikkate aldığı da ortognatik cerrahi sonrası çenede tekrar bozulma meydana gelmesini tetikleyen durumlar arasında yer alır.

Ortognatik cerrahi tedavisi sonrasında, çene yapısında bozukluklar gözlemlendiyse en acil şekilde cerrahla iletişime geçilmelidir. Böylece, sorunun erkenden tespiti sağlanır ve ağrılı süreçler yaşanmadan çene yapısında tekrar meydana gelen bozukluklara engel olunabilmektedir.

Ortognatik Cerrahi tedavisinden Sonra İyileşme Süreci        

Ortognatik cerrahi tedavisi uzun bir iyileşme sürecine sahiptir. Bu iyileşme sürecinin uzunluğu; hastanın yaşına, kemik yapısına ve tedaviye verdiği yanıta bağlı olarak kısalabilir ya da uzayabilir. Ortognatik cerrahi tedavisi uygulandıktan sonra ilk bir hafta morluklar, şişlikler ve ağrılar yüksek seviyede olabilir. Bu sebeple, tedaviden hemen sonra, hastanın taburcu olması genellikle uygun değildir. Hastanın tedaviden sonra, hastanede birkaç gün gözlem altında kalması, morlukların ödemlerin ve ağrıların kontrol altında tutulabilmesi için önemlidir.

Haftalar geçtikçe hastanın ödemleri ve morlukları azalacaktır. Bununla doğru orantılı olarak ağrılı süreçler de en minimuma inecektir. İlk ay dolduğunda, yüz yapısındaki değişiklikler yavaş yavaş ortaya çıkar. Zaman geçtikçe, çene yapısındaki düzelme belirginleşecek ve çiğneme fonksiyonları da yerine gelecektir.

Ortognatik cerrahi tedavisi uzun süreçlerde tam anlamıyla iyileşme gözlemlenen bir tedavidir. Bu sebeple hastanın çiğneme fonksiyonunun tam olarak yerine gelmesi, çene yapısındaki değişikliklerin yüze estetiksel açıdan olumlu bir katkısı olması ve hastanın genel yaşam kalitesinin tam anlamıyla yerine gelmesi uzun sayılabilecek bir sürecin ardından gerçekleşecektir.

Ortognatik Cerrahide Çene Ameliyatının Planlanması  

Ortognatik cerrahide çene ameliyatı planlanırken uygulanan pek çok prosedür vardır. Bu prosedürler genel ameliyat prosedürleriyle aynıdır. Ortognatik cerrahi yani çene ameliyatından önce, ameliyatta uygulanacak olan yöntemler belirlenir. Oluşabilecek komplikasyonlara karşı önlemler alınır.

Gerek duyulması halinde kullanılabilecek olan implant gibi destekleyici materyaller seçilir ve ameliyattan önce hazırlanır. Hastanın anesteziye uygunluğu; uzmanlar tarafından, çeşitli laboratuvar testleri ve görüntüleme teknikleriyle onaylanır. Sonrasında ameliyat öncesi hastaya bilgilendirme yapılır ve ameliyat gerçekleşebilmesi için imzalanması gereken belgeler imzalatılır.

 

Ortognatik Cerrahide Üst Çene Ameliyatı       

Ortognatik cerrahi yani çene bozukluğu ameliyatı, çenenin ayrı yapıları olan alt ve üst çeneye farklı metotlarla uygulanabilmektedir.

Eğer çene yapısındaki bozukluğun sebebi üst çenede mevcut olan; üst çenenin yanlış konumlanması, üst çenenin çok önde olması ya da çok geride olması gibi durumlarsa hastalara üst çene ameliyatı uygulanır.

Ortognatik cerrahide uygulanan üst çene ameliyatı genellikle üst çenenin önde olmasının sebebiyet verdiği pelteklik gibi konuşma bozukluklarının da giderilmesine olanak tanır.

Üst çenedeki deformasyonun ya da yapısal bozukluğun giderilmesi için uygulanan üst çene ameliyatında cerrah; çene kemiğini kesebilir, törpüleyebilir ve yeniden konumlandırabilir.

Ortognatik Cerrahide Alt Çene Ameliyatı

Eğer hastanın alt çenesi doğru konumda değilse, alt çenesinde deformasyon meydana gelmişse ya da alt çenesi çok ileride veya gerideyse ortognatik cerrahide alt çene ameliyatı uygulanır.

Alt çenenin fazla ileride ya da geride olması çiğneme fonksiyonunun doğru şekilde gerçekleşmesini büyük ölçüde engelleyen bir problemdir. Alt çene ameliyatı ile bu sorunun giderilmesi hedeflenir.

Alt çenede oluşmuş deformasyonların ya da yapısal bozuklukların giderilmesi için uygulanan alt çene ameliyatında da tıpkı üst çene ameliyatındaki gibi çene kemiğinin kesilmesi, törpülenmesi ve yeniden konumlandırması gibi prosedürler uygulanmaktadır.

Ortognatik Cerrahide Çene Ucu Ameliyatı (Mentoplasti)  

Mentoplasti yani çene ucu ameliyatı ortognatik cerrahide, çene ucunun fazla uzun bir yapıya sahip olması sonucunda bozulan estetik yüz görünümünü düzeltmek için kullanılan bir yöntemdir.

Mentoplasti de çene ucu törpülenerek kısaltılır ve çene ucuna yüze orantılı ideal ölçü kazandırılır. Ağız içinden ya da çene altından küçük bir kesik atılarak gerçekleştirilen bu tedavi genellikle estetik amaçla uygulanır. Ortognatik cerrahi uygulamaları arasından en kolay tedavi sürecini içeren ameliyat mentoplasti ameliyatıdır. Genellikle diğer ortognatik cerrahi tedavilerine kıyasla mentoplasti yani çene ucu küçültme ameliyatı, daha az bir ağrılı sürece sahiptir.

Ortognatik Cerrahi Tedavi Fiyatları

Ortognatik cerrahi tedavisi, basit diş tedavilerine kıyasen yüksek fiyatlı bir tedavi çeşididir. Ortognatik cerrahinin yüksek fiyatlı bir tedavi olmasının başlıca sebebi ameliyat süreci içeren bir tedavi olmasıdır. Uzun süreli bir tedavi çeşidi olması da fiyatlandırma açısından etkilidir. Ortognatik cerrahi tedavisinde, çene cerrahı, ortodontist, estetisyen ve anestezi uzmanı gibi birçok doktor bir araya gelerek bu tedaviyi uygulayabilirler. Uygulanan tedavinin ameliyathane de gerçekleştirilecek olması ve sonrasında hastane yatışı gerektirebilen bir tedavi çeşidi olması sebebiyle, tedavi fiyatına ameliyathane ücreti ya da oda ücreti gibi ücretlerin de dahil edilmesi gerekmektedir. Bu sebeplerle, ortognatik cerrahi diğer diş tedavilerine kıyasla yüksek fiyatlara sahiptir.

İlk Ziyaretinizde

%10 İndirim

Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.