Ortodonti
Ortodonti, genellikle uzun sayılabilecek tedavi süreçlerinde sonuçlanan bir tedavi çeşididir. Hastalara estetik bir diş görünümü sağlamanın yanı sıra ısırma, çiğneme gibi fonksiyonların da tam anlamıyla yerine getirilmesini sağlayan bir tedavidir. Diş ve çenedeki yapısal bozukluklar tespit edilir ve bu bozuklukların düzeltilmesine yönelik en uygun tedaviye bir diş hekimi tarafından karar verilir.
Ortodontik, diş telleri ve şeffaf plaklar gibi pek çok tedavi yöntemini bünyesinde barındırır. Bu dal ayrı bir uzmanlık gerektirdiğinden diş hekimleri, diş ve çene yapısındaki bozukluklara müdahale edemezler. Ortodontist diş hekimleri, çene yapısındaki kapanış bozuklukları gibi sorunları ya da diş yapısındaki bozuklukları düzeltmek için özel bir eğitim alırlar. Bu sebeple diş ve çenelerin yapısındaki bozukluklara, yalnızca uzman diş hekimleri ortodontik muayene ile müdahale edebilir.
Ortodonti Nedir?
Ortodonti, diş ve çene yapısındaki iskeletsel sorunları onarmaya yönelik tedavileri kapsayan bir diş hekimliği dalıdır. Dişlerdeki çarpık ve yamuk yapılar ya da çene geriliği gibi durumlar ortodontik tedavi uygulanarak düzeltilir. Yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi tamamlandığında hastalara, estetik olarak güzel bir görünüm sağlanacağı gibi aynı zamanda, bozuk diş ya da çene yapısının yerine getiremediği çiğneme fonksiyonunun da yeniden kazanılmasını sağlar.
Ortodontik tedavi, yalnızca sağlıksal problemler olduğunda uygulanan bir tedavi çeşidi değildir. Gülüş tasarımının da pek çok alanında, ortodontik tedavi uygulanır. Hastaların, çapraşık ya da yamuk diş yapıları veya bozuk çene yapıları sebebiyle özgüvenleri zedelenmişse, çiğneme ve konuşma zorlukları yaşanıyorsa tedavi eden diş hekimliği uygun bir tedavi uygulayarak hastaların ağız ve diş sağlığı ve özgüvenlerini tekrar kazanmalarını sağlayabilir.
Ortodontik tedavinin süresi çoğu zaman, diğer diş tedavisi çeşitlerine kıyasla daha uzun sürmektedir. Bu tedavi biçimi, dişlerin yapılarını koruyarak konumlarını değiştirmeyi ya da çenenin yanlış konumdan doğru konuma oturtulmasını sağlar. Rahatsızlığın tedavisinde, hem hastanın ağrılarının minimum düzeyde olması için, hem de sağlıklı bir tedavi süreci geçirilmesi için rutin kontrollerle küçük ayarlamalar yapılır.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu tedavi pek çok farklı tedavi yöntemini bünyesinde barındırır. Diş hekimi, tedaviyi gerek duyarsa hastayı ortognatik cerrahi adı verilen diş bozukluklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bir birime yönlendirebilir. Ortodontistler hastanın mevcut diş ya da çene yapısındaki dişleri ilgilendiren sorunları tespit ederek, uygulanabilecek tedavi yöntemlerini ve bu tedavi süresini hastaya aktarır.
Ortodontik tedavi sırasında eğer hastaya tel tedavisi uygulanacaksa, dişler temizlenir ve iyice kurutulur. Ardından, temizliği ve kuruluğu sağlanmış dişlerin üzerine yapıştırılacak olan braketlerin konumu belirlenir. Daha sonra, braket adı verilen ve tellerin sabitlenmesini sağlayacak olan materyaller özel yapıştırıcılar kullanılarak dişlere sabitlenir. Yapıştırılan braketlerin arasından tel geçirilir ve ayarlamalar yapılır. Tel ayarlanırken, lastikler eklenebilir. Bu lastikler, telin dişlerde kaymadan, doğru konumda kalmasını sağlar. Rutin kontrollerle teller ayarlanır ve diş ya da çene yapısı düzeltilir.
Eğer diş hekimliği ve ortodonti uzmanları, şeffaf plak tedavisini uygun gördüyse, ilk adım dişlerin ölçüsünü almaktır. Dişlerin ölçüsü alındıktan sonra plak hazırlanır ve diş hekimi plağın değişimi ve diş yapısının kontrolü için bir süre aralığı belirler. Belirlenen süre geçtikten sonra, kontroller yapılır ve dişlerin değişim oranına göre, plakların değişimi sağlanır.
Ortodonti Tedavi Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak ortodontik tedavi süresince birçok farklı yöntem ve teknoloji kullanılır. Basit ortodontik sorunlar ve bozuklukların tedavisi için geleneksel metal tellerden şeffaf plaklara, çeşitli apareylerden cerrahi müdahalelere kadar birçok seçenek mevcuttur. Klasik tel tedavisi, hala en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Ancak son yıllarda şeffaf plaklarla yapılan tedaviler de oldukça popüler hale gelmiştir.
Tedavi çeşitleri arasında çeneyi belli bir pozisyonda tutan apareyler, sabit veya hareketli apareyler, tedavinin hızını artıran akıllı teller gibi seçenekler de bulunmaktadır. Her hasta için en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için bir uzmanla detaylı muayene yapılmalı ve tedavi planı buna göre oluşturulmalıdır.
Ortodonti Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tedavi sonrasında, dişlerinizi ve çenenizi sağlıklı tutmak için bazı önlemler almanız ve ağız hijyenine dikkat etmeniz önemlidir. Tedavi sonrasında düzenli kontrolleri aksatmamalısınız. Diş hekiminizin önerdiği şekilde ağız ve diş temizliğinizi düzenli yapmalı, önerilen retainer veya plakları düzenli olarak kullanmalısınız. Ayrıca sert ve yapışkan yiyeceklerden kaçınarak tedavinize zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.
Ek olarak, tedavi sonrasında oluşabilecek ağrı veya rahatsızlıkları hafifletmek için doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Dişlerinizi korumak için gece plakları kullanabilirsiniz.
Ortodonti Tedavisinin Yaş Sınırı Var mıdır?
Tedavide yaş sınırı genellikle yoktur. Çocuklarda çene gelişimi tamamlanana kadar ortodontik tedavi uygulanabilir. Ancak erişkin bireylerde de dişlerdeki oluşan çene ve yüz çapraşıklıkları tedavi edilebilir. Yaşınız ne olursa olsun, düzgün dişlere ve sağlıklı bir ağza sahip olmak istiyorsanız ortodontik tedaviyle ilgili uzmanlarımıza danışabilirsiniz.
Ortodonti Tedavi Yöntemleri Nedir?
Bu tedavi diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır ve yöntemleri açısından oldukça fazla çeşide sahiptir. Ortodontik tedavilerin çeşitlerinden ilki, telsiz tedavi adı da verilen, şeffaf plak tedavisidir. Bu plaklarla tedavi yöntemi genellikle, tel görünümünü sevmeyen ve bu sebeple tedaviden kaçınan hastalar için oldukça idealdir.
Tel tedavisi, kendi alanında çeşitlere ayrılır. Bu çeşitler diş telini sabitlemek için kullanılan braketin türüne göre belirlenir. En yaygın kullanılan braket türü metal brakettir. Metal braketin kullanıldığı tel tedavisi, metal diş teli olarak adlandırılır. Metal braketlerin dişte oluşturduğu görüntüden rahatsız olan hastalar için alternatif olarak porselen tel tedavisi de mevcuttur. Porselen tel tedavisinde, porselen braketler kullanılır. Porselen braketler, dişlerin doğal rengine oldukça yakındır bu sebeple braket görüntüsü minimum düzeye indirilmiş olur. Porselen braketler, metal braketlere kıyasla daha kırılgan bir yapıya sahiplerdir. Bu durum porselen braketlerin sahip olduğu bir dezavantajdır.
Tel tedavilerinden bir diğeri, lingual ortodontidir. Diş telinin ve braketlerin, dişlerin arka yüzeyine sabitlenerek; diş yapısını düzeltmeye yönelik uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tel görüntüsünü sevmeyen hastalar için ideal bir tel tedavisi çeşidi olsa da kullanımı oldukça zordur. Hareketli ortodontik apareyleri ile uygulanan tedaviler de bu tedavi yöntemlerinin arasında yer alır. Hareketli apareyler; diş, damak, ya da çene yapısını düzeltmek için kullanılabilirler ve hastalara diledikleri zaman bu apareyleri çıkarma olanağı tanırlar.
Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bu tedavinin süresi hastanın diş ya da çene yapısındaki bozuklukların seviyesine, hastanın diş ya da çene yapısının, tedaviye verdiği tepkiye, kullanılan tedavi yöntemine, hastanın yaşına ve hastanın kemik yapısına göre farklı süreçlerde tamamlanabilen bir tedavi çeşididir. Ortodontik tedaviler, mevcut dişleri ya da çene konumunu düzeltmeye yönelik bir tedavi çeşidi olduğu için diğer diş tedavisi çeşitlerine kıyasen daha uzun tedavi süreçlerine sahiptir.
Ancak her hasta için kesin bir tedavi sürecinden bahsetmek mümkün değildir. Çocuk hastalara uygulanan ortodontik problemlerin tedavi süreci yetişkin hastalara kıyasla daha kısadır. Bunun sebebi çocuk hastaların kemik gelişiminin devam ediyor olmasıdır. Tedavi sonuçlandıktan sonra, elde edilen yeni görünümün korunması için diş hekimleri hastalara çeşitli apareylerin ya da gece plaklarının kullanımını önerebilirler. Tedavi süreci tamamlanmış olsa da mevcut diş ya da çene görünümünün korunabilmesi için dikkatli olunmalıdır.
Dr. Dt. Elçin Keskin Özyer, 2009 yılında Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi’nden, 2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 2019 yılında ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda “Monolitik zirkonya ve zirkonyum destekli posterior köprü restorasyonlarının bir yıllık klinik takibi” başlıklı in-vivo tezini vererek doktora eğitimini tamamlamıştır.
İlk Ziyaretinizde
%10 İndirim
Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.