Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi yani endodonti, dişte meydana gelmiş büyük ve ciddi çürüklerin onarımında uygulanan bir tedavi çeşididir. Ciddi çürüklerin onarımında kullanılmalarının yanı sıra, pulpa adı verilen canlı dokuları enfekte olmuş dişlerde de kullanılan bir yöntemdir.
Kanal tedavisi uygulanmadan önce anestezi uygulanır ve bu sayede hasta, minimum düzeyde acı hisseder. Dişin iç kısmında meydana gelmiş olan enfeksiyonun temizliği sağlanır. Kanal tedavisi, dişin çekilmesi çözümünden önceki, son çıkış olarak görülebilir. Enfekte olmuş ya da ciddi bir çürük oluşumuna sahip dişe erken müdahale edilmesi durumunda, diş kaybı yaşanması büyük bir ölçüde engellenmiş olur.
Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?
Kanal tedavisi bir diğer adıyla endodonti, dişlerde meydana gelmiş büyük çürüklerin ve enfekte olmuş dişlerin onarımının sağlandığı bir tedavi çeşididir. Bu onarım, dişlere ince kanallar açılarak sağlanır ve bu sebeple kanal tedavisi olarak adlandırılır. Dişin mevcut yapısı korunarak ince kanallar açılır ve dişin iç kısmında bulunan çürük veya enfeksiyonların temizliği sağlanır. Ardından, açılan kanallar çeşitli dolgu malzemeleri kullanılarak doldurulur.
Endodonti, dişteki büyük çürüklerin ilerlemesini engelleyerek diş kaybının büyük ölçüde önüne geçer. Kanal tedavisinde; pulpa adı verilen, dişin merkezinde yer alan ve içerisinde sinir dokularını da barındıran canlı doku dişten çıkarılır böylece diş cansız bir hal alır. Dişin mevcut yapısı korunarak kullanıma kazandırılır ve diş kaybının ya da diş kaybından sonra boş kalan alanı doldurmak için uygulanacak olan külfetli tedavilerin, büyük oranda önüne geçilmiş olur.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kök kanal tedavisi hastaya uygulamadan önce röntgen çekilir. Çekilen röntgen incelenerek dişteki hasarın büyüklüğü tespit edilir. Diş hekimi; dişi, kanal tedavisi uygulayarak kurtarabileceğini gözlemlerse tedavi süreci başlar. Kanal tedavisine başlanmadan önce, dişte iltihap olup olmadığını kontrol edilir. Eğer dişte iltihap mevcutsa, antibiyotik kullanımı gerekebilir.
İltihap mevcut değilse ya da antibiyotik kullanılarak mevcut iltihap kurutulduysa, anestezi uygulanarak kanal tedavisinin ilk adımı atılır. Kanal tedavisi, ağrılı bir işlem olduğundan anestezi ve ağrı kesici ilaçlar uygulanır. Uyuşan dişe, diş hekimlerinin dişleri törpülemek için kullandığı frez adı verilen cihaza, uygun başlıklar takılarak dişin ortasında bir delik açılır. Ardından bu delikten içeri doğru daha ince frez uçları kullanılarak, ince bir kanal açılır.
Açılan kanallar, kanal eğesi adı verilen aletler kullanılarak temizlenir. Ağız ve diş temizliği sağlandıktan sonra, steril solüsyonlarla diş ve ince kanallar yıkanır. Ardından küçük pamukçuklar kullanılarak, diş kurulanır ve dolgu aşamasına geçilir. Bazı durumlarda iki veya daha fazla seans sürebilen bir tedavidir. Eğer kanalların ve pulpa adı verilen dokunun temizliği tam anlamıyla sağlanamamışsa, geçici bir dolgu yerleştirilerek diğer seans randevusu beklenir. Seanslar tamamlandığında; kanalların ve pulpanın temizliği tam anlamıyla sağlandığında, kalıcı dolgu uygulanır ve tedavi süreci tamamlanır.
Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Çürüğün ilerleyerek dişin pulpa adı verilen canlı dokusuna ulaşması sonucunda uygulanan bir tedavidir. Genellikle, normal derecede diş çürüğü ağrısına kıyasla daha büyük ağrılar hissedilen dişlere uygulanan bir tedavidir çünkü büyük ağrılara genellikle, pulpa dokusuna ulaşmış çürükler sebebiyet verir. Diş hekimi çekilen röntgeni inceledikten sonra, diş sağlığı ve dişteki çürüğün seviyesini gözlemleyerek dişin kurtulabileceği kararını alırsa, dişe kanal tedavisi uygulanır.
Bu tedavi yöntemi, dişteki enfekte olmuş tüm canlı yapının temizlenmesini sağlar ve çürük sebebiyle hissedilen ağrıyı ortadan kaldırır. Derin çürüklerin onarımının yanı sıra, darbe alarak kökünde kırıklar ya da çatlaklar meydana gelmiş dişlerin, hasar görmüş diş sinirlerinin ve çeşitli diş eti rahatsızlıklarının dişin köküne ulaşması durumunda, ortaya çıkan enfeksiyonların onarımında da kullanılabilen bir tedavi çeşididir.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi, dişteki hasarın büyüklüğüyle doğru orantıda bir tedavi süreci gerektirir. Küçük hasarlı ya da az sinir dokusuna sahip dişlerde genellikle, tedavi tek seansta tamamlanabilmektedir. Daha büyük hasarlara sahip, daha fazla sinir dokusunu bünyesinde barındıran dişlerin onarımı birkaç seans sürebilmektedir.
Kanal tedavisinin sürecini; dişin temizliğinin sağlanabilmesi için açılacak olan kanal sayısı, dişteki çürük ya da çatlak gibi hasarların büyüklüğü ve dişte ya da diş kökünde apse veya iltihap gibi bir durumun mevcut olması belirler. Kanal tedavisi sonrasında kesin bir süreçten bahsetmek, bu sebeple mümkün değildir. Her diş yapısında ve her hastada süreç değişiklik gösterir.
Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?
Kanal tedavisi sonrası bazı durumların ortaya çıkması, tedavinin başarısız olduğu anlamına gelebilir. Başarısız uygulamalarda genellikle; kanal tedavisi sonrası ağrı ve hassasiyet, tedavisi yapılan dişe baskı uygulandığında acı hissedilmesi, tedavi uygulanan dişin etrafında şişlik oluşması gibi durumlar ortaya çıkar.
Başarısız kanal tedavisi uygulandığında ortaya çıkan bu durumların yanı sıra, tedavi uygulanan dişte; anormal renk değişimlerinin gözlemlenmesi, dişin konumuna yakın olan diğer dişlerde ağrı hissedilmesi, diş etinde meydana gelen hassasiyet ve dişten gelen iltihaba benzeyen, kötü koku veya tatlar da başarısız bir tedavinin habercisi olabilir. Hastalar kanal tedavisinden sonra bu tarz durumlarla karşılaşırlarsa; bu durumun geçmesini ya da ilerlemesini beklemeden, hemen bir diş hekimine muayene olmalı ve önlem almalılardır. Diş hekimi başarısız olan kanal tedavisini düzeltmek için yeni tedavi yöntemleri uygulayabilir.
2024 Kanal Tedavisi Fiyatları
Birçok faktör sebebiyle fiyat çeşitliliği olan bir tedavi çeşididir. Bir seansta tamamlanabileceği gibi birkaç seansta da tamamlanabilir. Bu durum dişteki hasarın büyüklüğüne göre belirlenir. Dişteki hasarın büyüklüğü sebebiyle artan seans sayısı kanal tedavisi fiyatlarını etkileyen bir faktördür.
Bunun yanı sıra fiyatları; uygulayan doktorun deneyimi, açılan kanal sayısı, kanalları temizlemede kullanılan materyallerin veya solüsyonların kalitesi ve kanalları doldurmada kullanılan dolgu malzemesinin kalitesi belirler. Ayrıca kanal dolumu sağlandıktan sonra, dişin üst yüzeyine de dolgu uygulanır ve bu dolguya diş formu verilir. Kullanılan dolgunun çeşidi ve kalitesi de fiyatlarını etkileyen faktörler arasında yer alır.
Dr. Dt. Elçin Keskin Özyer, 2009 yılında Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi’nden, 2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 2019 yılında ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda “Monolitik zirkonya ve zirkonyum destekli posterior köprü restorasyonlarının bir yıllık klinik takibi” başlıklı in-vivo tezini vererek doktora eğitimini tamamlamıştır.
İlk Ziyaretinizde
%10 İndirim
Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.