Gömülü Diş

Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizi ziyaret edin.

Gömülü Diş

Gömülü diş, genellikle yirmi yaş dişlerinde gözlemlenen bir durum olsa da hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Dişlerin çıkması gereken zamanda, diş etini patlatarak çıkamaması ve çene kemiği içinde kalması durumuna gömülü diş adı verilir. Gömülü diş probleminde, diş yalnızca çene kemiğinde kalmayabilir. Dişin bir kısmı çene kemiğindeyken, bir kısmının yüzeye yakın olduğu gömülü diş çeşitleri de mevcuttur.

Gömülü diş rahatsızlığı, oldukça sık rastlanan bir durumdur. Ağızda ciddi bir ağrıya sebep olan gömülü dişler, diş etini tahriş edebilmektedir. Gömülü diş tedavisi günümüzde ilerlemiş tıp teknikleri sayesinde oldukça kolaydır. Bu sebeple, gömülü diş tedavi sürecinin, rahatsızlık sürecine kıyasen çok daha ağrısız bir süreç olduğundan bahsetmek mümkündür.

Gömülü Diş Belirtileri Nelerdir?     

Gömülü diş problemi hastalarda bir ağrıyla ortaya çıkar ve ağrı dışında daha pek çok belirtisi mevcuttur. En sık rastlanan gömülü diş belirtileri arasında diş eti hassasiyeti de bulunur. Gömülü dişler çıkmaya çalışıp çıkamadıkları için çıkacakları alan etrafında, hassasiyete ve şişliğe sebebiyet verebilirler. Yine sıklıkla gözlemlenen gömülü diş belirtileri arasında, ağız kokusu da bulunur. Gömülü dişlerin sebebiyet verdiği diş eti deformasyonlarının enfekte olması durumunda kötü ağız kokusu ortaya çıkabilmektedir.

Gömülü diş belirtileri arasında oldukça yaygın olan bir diğer durum, çene ağrısıdır. Diş çene kemiğinde kaldığı için çenede ağrıya sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda; çene kitlenmesi, çene kütlemesi ya da çene de sertlik hissi gibi durumlarda gömülü diş belirtileri arasında rastlanan durumlardır.

Gömülü diş, belirti vermeden bir süre çene kemiğinde takılı kalabilir. Bahsedilen gömülü diş belirtileri açığa çıkmış olmasa da gömülü diş riski ne yazık ki mevcuttur. Belirti vermeden ilerleyen gömülü diş rahatsızlığında; diş yapısında bozukluk, mevcut dişlerin yamulması gibi durumlar açığa çıkar. Bu sebeple, özellikle yirmili yaşlara yaklaşıldığında, rutin diş hekimi kontrollerini aksatmamak gerekmektedir. Diş hekimleri, rutin kontrollerde çektikleri röntgenlerle gömülü diş riskini hesaplayabilmektedir. Erken tanı ve tedavi ağrılı süreçleri büyük ölçüde engelleyeceği gibi ağızdaki mevcut dişlerin sağlığının korunması açısından da oldukça önemlidir.

Gömülü Diş Nasıl Tedavi Edilir?    

Gömülü diş probleminin hastalar arasında değişiklik gösterebilen pek çok tedavi çeşidi vardır. Bu tedavi çeşitleri birlikte kullanılabildiği gibi tek bir tedavi çeşidiyle de gömülü diş problemini ortadan kaldırmak mümkündür. Hastaya gömülü diş tanısı konduktan sonra bu gömülü diş, hastada herhangi bir rahatsızlığa sebep olmuyorsa bir süre gözlemlenir. Gömülü dişin çıkarılması gereken durumlarda uygulanan tedavi çeşitlerinden biri gömülü dişin çekilmesidir. Bu tedavi sıklıkla gömülü yirmilik dişlerde uygulanır. Yirmilik dişler ağız içerisinde hatırı sayılır bir göreve sahip değillerdir. Bu sebeple, genellikle en pratik ve hızlı çözüm yolu olan diş çekimi tercih edilir. Gömülü dişin çekilmesi enfeksiyon riskini ortadan kaldıracaktır. Eğer hastanın gömülü dişi, diş etinde enfeksiyona sebep olduysa diş çekiminden önce antibiyotik kullanımı gerekebilir. Enfekte olmuş dişi çekmek enfeksiyonun kana karışması riskini taşıdığı için antibiyotiğin düzenli kullanılması ve enfeksiyonun diş çekim işleminden önce kurutulmuş olması oldukça önemlidir.

Gömülü diş çekiminin iki çeşidi olduğundan bahsetmek mümkündür. Çene kemiğinde tam takılı kalmış dişlerin cerrahi olarak çekilmesi gerekebilir. Bu çekim işlemi normal bir çekim işlemine kıyasla biraz daha zorlayıcı olabilmektedir ancak hasta anestezi altında olacağından hiçbir acı hissetmez. Cerrahi diş çekim işlemlerinde, gömülü dişin etrafındaki kemik dokularının ya da yumuşak dokuların da temizlenmesi gerekebilmektedir.

Gömülü diş problemi, yalnızca yirmilik dişlerde ortaya çıkan bir problem değildir. Yirmilik dişlerin yanı sıra, köpek dişlerinde de gömülü diş problemi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Gömülü dişin sebebiyet verdiği, diş yapısındaki yamuklaşma ya da çarpışıklık ortodonti tedavisi ile düzeltilir.

Gömülü Diş Ameliyatı Sonrası Dikişler Ne Zaman Alınır?     

Gömülü diş ameliyatı sonrası dikişlerin alınma süresi her hastada farklılık gösterebilmektedir. Çekilen dişin kökünün büyüklüğüne bağlı olarak açılmış olan yaranın büyüklüğü, hastanın yaşı ve yaranın iyileşme süreci gibi faktörler dikişlerin alınma sürecinin değişiklik göstermesine sebep olmaktadır.

Gömülü diş ameliyatı sonrasında diş hekimi açılmış olan yarayı rutin olarak kontrol eder ve dikişlerin alınacağı süreyi belirler. Her hastanın iyileşme süreci farklılık göstereceğinden dikişlerin ne zaman alınacağıyla ilgili kesin bir süreçten bahsetmek ne yazık ki mümkün değildir.

Gömülü Diş Çekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Gömülü diş çekimi sonrasında olumsuz durumların ortaya çıkmaması için dikkat edilmesi gereken durumlar bulunur. Bu durumlardan ilki çekilen dişin oluşturduğu boşluğu devamlı olarak temiz tutmaktır. Diş çekimi sonrası oluşmuş boşluğa diş fırçasının kesinlikle temas ettirilmemesi gerekir. Diş fırçası yarayı açabilir. Bu sebeple gargara ile boşluk oluşmuş alanın hijyeni sağlanmalıdır.

Gömülü diş çekimi sonrası, yara tamamen kapanana kadar alkol ve sigara kullanılmamalıdır. Alkol ve sigara, kan akışının hızlanmasına sebep olmaktadır. Yaranın iyileşmesi için kanın pıhtılaşması gerekmektedir. Kan akışının hızlanması, pıhtılaşmaya engel olur. Ayrıca, sigara açık yaranın enfekte olmasına sebep olabilir.

Yara iyileşene kadar sıvı ve yumuşak besinler tüketilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca, pilav ya da ezogelin çorbası gibi taneli yiyeceklerin tüketiminden de kaçınmak gerekmektedir. Küçük taneler, açık yaranın içine girebilir ve enfeksiyona sebep olabilir.

Diş hekimi, diş çekimi sonrası antibiyotik kullanımını gerekli gördüyse; antibiyotiğin düzenli kullanılmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, ağrı gibi durumlarda diş hekiminin önerdiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Bazı ağrı kesiciler, kan sulandırıcı özelliğe sahip olduğu için iyileşme sürecinin gecikmesine sebebiyet verebilirler.

Gömülü diş çekilmezse ne olur?    

Gömülü diş, tedavisinin erkenden sağlanması gereken bir rahatsızlıktır. Gömülü dişler, diş etini tahriş edebilirler. Bu tahribat sonucunda diş etinde enfeksiyon meydana gelebilir. Erken tanı ve tedavi bu noktada oldukça önemlidir. Hastalar, enfeksiyonun ilerlemesi durumunda çok daha büyük rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilirler.

Gömülü diş, yanlarındaki dişlerin köklerine baskı yaparak dişlerin kaymasına sebep olabilir. Bu durum, dişlerde yamuk ve çarpışık bir görünüme sebep olabilmektedir. Gömülü dişin erken tedavi edilmemesi durumunda, hastalar ortodonti gibi uzun süreli tedavilere başvurmak zorunda kalabilirler.

Gömülü diş probleminde erken tanı ve tedavi, daha büyük problemlerin önüne geçilmesi için oldukça önemlidir.

2024 Gömülü Diş Çekimi Fiyatları

Gömülü diş çekim fiyatları; çekimin çeşidine, çekimi gerçekleştirecek olan diş hekiminin deneyimine ve dişin ne derece gömülü olduğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Fazla gömülü dişlerde, genellikle cerrahi çekim gerekir. Cerrahi çekim, normal diş çekimine kıyasla diş hekimi için daha yorucu bir işlemdir. Bu sebeple uygulanan diş çekimi tekniği, diş çekim fiyatında belirleyici bir faktördür. Ayrıca, diş hekiminin deneyimi ve muayenehanenin profesyonelliği de diş çekim fiyatlarının değişiklik göstermesine sebep olabilmektedir.

Gömülü dişe erken müdahale edilmemesi durumunda meydana gelebilecek olan enfeksiyonların ve ağrılı süreçlerin yanı sıra, hastalara genellikle ortodonti tedavisi uygulanmaktadır. Gömülü diş çekimi, ortodonti tedavisine kıyasla çok daha ucuz bir tedavidir. Erken teşhis ve tedavi, hastanın hem sağlığı açısından hem de ekonomisi açısından oldukça önemlidir.

İlk Ziyaretinizde

%10 İndirim

Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.