Bonding Diş
Bonding diş, diş hekimlerinin dişlere uyguladığı estetik uygulamalardan biridir. Bonding uygulaması diş hekimliği alanında estetik diş dolgusu anlamına gelen bir terimdir. Diğer adıyla estetik diş dolgusu tüm dişlerin bir bütün görünümünü ve estetik görüntüsünü engelleyen; çarpık, yamuk, rengi farklı ya da arasında boşluk olan dişlerin kusurlarını ortadan kaldırmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Estetik diş dolgusu tedavisinde, mevcut dişlerin rengine uygun olarak rengi ayarlanan özel dolgu malzemesi, kusurlu dişteki yapının temizlenmesinden sonra diş üzerine uygulanır ve kusurlu dişin diğer dişlerle uyumu sağlanır.
Ağız ve diş sağlığını koruma ve estetik görünümü iyileştirme amacıyla sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Bu tedavi, dişlerdeki küçük çatlaklar, kırıklar veya boşluklar gibi estetik problemleri gidermek için kullanılmaktadır.
Bonding Nedir?
Bonding diş tedavisi, genellikle ön dişlere uygulanan estetik diş dolgusu işlemidir. Estetik açıdan kusurlu dişlerin, güzel bir gülüş kazanması ve bütün ağız görünümüne kazandırılması sağlanan tedavi tekniğidir. Bunun yanı sıra bonding, ön dişlerde meydana gelen çürük, çatlak ya da kırık gibi hasarların onarımını sağlamak için de kullanılır. Dişlere uygun renklerde formüle edilebilen estetik diş dolgusu, dişlerdeki doğal görünümün korunmasını büyük ölçüde sağlamış olur.
Bonding ya da halk arasında daha yaygın kullanılan adıyla estetik diş dolgusu tedavisi, diğer diş tedavilerine kıyasla daha kısa süreçte tamamlanan tedavi türüdür. Eğer dişlerde bir hasar yoksa anestezi bile gerektirmeyen ağrısız bir tedavidir. Uygulanışı, tedavi süreci ve kullanımı oldukça kolay olan bonding uygulaması, ön dişlerdeki estetik görüntünün sağlanmasına katkıda bulunur ve hastaların gülüşlerindeki güzelliği öne çıkarmaya büyük oranda yardımcı olur.
Bonding Diş İşlemi Nasıl Yapılır?
Dişteki doğal görünümü korumaya yönelik formüle edilir ve yapısı gereği klasik diş malzemelerinden biraz farklıdır. Uygulanışı geleneksel dolgu tedavisine benzer. Tedaviye röntgen çekilerek başlanır ve dişte bir hasar olup olmadığı araştırılır. Eğer dişte bir hasar varsa ve bu hasar bir çürükse; öncelikle anestezi uygulanması gerekebilir ve hasarlı bölgedeki çürüklerin temizliği sağlanır. Sonrasında diş rengine uygun dolgu malzemesi hazırlanır ve temizlenen alan diş formuna uygun biçimde doldurulur. Ardından, yumuşak yapıdaki malzemeyi sabitlemek ve sertleştirmek için özel bir ışık kullanılır. Sertleşen dişin, diğer dişlerle uyumunu tam anlamıyla sağlamak ve çiğneme fonksiyonunu yerine getirebilmesini desteklemek için sertleşen dolguya törpüleme işlemi uygulanır. Ardından diş hekimlerinin kullandığı aletler arasından parlatıcı başlıkla, dişler parlatılır.
Eğer dişte; renk eşitsizliği, kırık ya da çarpık yapı gibi estetiksel kusurlar mevcutsa, dolgunun tutması için diş yüzeyinin biraz aşındırılması gerekebilir. Bu işlem, genellikle anestezi gerektirmez ve ağrısız bir işlemdir. Ardından, aşındırılan yüzeye diş rengine uygun olarak hazırlanmış dolgu malzemesi dişe yerleştirilir ve diş yapısına uygun olarak şekillendirilir. Ardından bonding diş tedavisinde kullanılan dolgunun sertleşmesi için özel bir ışık uygulanır. Sertleşen dolgunun kusursuz bir diş görünümüne sahip olması için detaylı bir biçimde törpülenir ve son olarak parlatma işlemi uygulanır.
Bonding Diş Ne Kadar Dayanır?
Bonding diş, uygulandıktan sonra özel bakım gerektiren bir tedavidir. Bu sebeple, dayanıklılığı konusunda kesin süreçlerden bahsetmek mümkün değildir. Bonding ya da estetik diş dolgusunun dayanıklılık süresi; uygulandığı dişin çiğneme fonksiyonuna, hastanın bakımına özen göstermesine ve dişe uygulanan dolgunun kalitesine, inceliğine göre dayanıklılık farklılıkları gösterebilir.
Bakımına dikkat edilmediğine; renginde sararmalar ve deformasyonlar meydana gelebilir. Ayrıca, ön dişlere uygulandığında; ısırma derecesine dikkat edilmelidir. Örneğin; hastanın ön dişine bonding uygulanmışsa, elma gibi sert yiyecekler tüketirken yiyecekleri dikkatli ısırmalıdır. Genellikle ısırma ve koparma hareketi yerine, sert yiyeceklerin bıçak yardımıyla küçülterek tüketilmesi önerilir. Diş hekiminin uyardığı konulara ve bakımlara özen gösterildiğinde, uzun ömürlü kullanılabilir.
Bonding Diş Tedavisi Kaç Seans Sürer?
Bonding tedavisi, oldukça kısa tedavi sürecinde sonuca ulaşılabilen ve bir ya da iki seansta tamamlanabilen bir tedavi türüdür. Genellikle az sayıda dişe uygulandığından oldukça hızlı şekilde sonuca ulaşılır. Eğer dişte çürük gibi hasarlı durumlar mevcutsa seans sayısı uzayabilen bir tedavidir ancak, yine de az sayıda seansla sonuca ulaşılabilen bir tedavidir.
Diş hekimleri tarafından uygulanışı da oldukça pratik olan bonding, uzun tedavi süreçleri gerektirmediği için kısa sürelerde harika sonuçların gözlemlenebileceği bir tedavidir. Bonding, estetik kusurlara sahip dişlere uygulandığında genellikle tek seansta sonuç alınabilen bir tedavidir. Tedavinin uygulanış aşamaları oldukça pratik işlemler gerektirdiği için seans süresinin az sayıda olması sağlanmış olur.
Bonding Diş Tedavisinin Avantajları
Bonding, ağızdaki az sayıda kusurlu dişin onarımını sağlamak amacıyla uygulanan bir tedavidir. Bu sebeple, kusurlu dişlerin dışında sağlıklı dişleri aşındırma ve yapılarına zarar verilmesine gerek kalmaz. Doğal diş renginde ve şeklinde sonuçlar sunması, bu tedavinin popülerliğini arttıran önemli bir faktördür. Oldukça pratik uygulanışa sahip tedavi yöntemi olduğu için uzun süreçler gerektiren bir tedavi çeşidi değildir. Bu sebeple sürekli diş hekimi randevularına ve ziyaretlerine gerek kalmaz ve yıpratıcı tedavi süreci yaşanmasının büyük ölçüde önüne geçilmiş olur.
Bonding diş tedavisinin sürekli diş hekimi ziyareti gerektirmemesi kontrol de gerektirmediği anlamına gelmez. Tüm tedavi çeşitleri gibi rutin diş hekimi kontrolleri gerekmektedir. Ayrıca bonding diş tedavisi, kaplama ya da protez diş tedavileri kadar külfetli değildir. Bu sebeple, maddi açıdan da diğer tedavi çeşitlerine kıyasen daha makul fiyatlıdır.
Bonding Diş Tedavisi Fiyat Aralıkları
Bonding diş tedavisi, uygulama yapılan diş sayısına, tedavide kullanılan dolgu malzemesinin kalitesine, tedaviyi uygulayan diş hekiminin uzmanlığına ve tedavinin uygulandığı dişteki hasarın ya da kusurun büyüklüğüne göre farklı fiyat aralıklarına sahip bir tedavi türüdür. Bonding diş tedavisinin uygulanacağı diş sayısı arttıkça, bununla doğru orantılı olarak bonding diş tedavisinin de fiyatı artar. Bonding diş tedavisi, estetiksel kusurların düzeltilmesi hedeflenen tedavi çeşitleri arasında en düşük fiyatlara sahip tedavi çeşididir.
Bonding diş tedavisi ya da yaygın olarak kullanılan diğer adıyla estetik diş dolgusu tedavisi, araştırılarak uygulatılması gereken bir tedavidir. Bu tedavide, tedaviyi uygulayan diş hekiminin uzmanlığı ve tedavide kullandığı malzemelerinin kalitesi, uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım için oldukça önemlidir. Uygun fiyatlı olduğu için deneyimsiz diş hekimi tarafından uygulanan ya da kalitesiz maddeler kullanılan tedavilerden uzak durmak; hem estetik diş dolgusunun kullanım ömrü açısından hem de dişlerin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Dr. Dt. Elçin Keskin Özyer, 2009 yılında Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi’nden, 2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 2019 yılında ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda “Monolitik zirkonya ve zirkonyum destekli posterior köprü restorasyonlarının bir yıllık klinik takibi” başlıklı in-vivo tezini vererek doktora eğitimini tamamlamıştır.
İlk Ziyaretinizde
%10 İndirim
Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.