Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma işlemi, bleaching olarak da adlandırılır.  Bleaching, daha çok hekimler arasında kullanılan bir terim olsa da halk arasında da oldukça yaygın bilinir. Dişlerde meydana gelen lekelerin ya da sararmaların, bir diş hekimi tarafından profesyonel uygulamalarla giderilmesi işlemine denir. Bleaching, özellikle fırçalama yapıldığında geçmeyen sararmaların ve oluşan inatçı lekelerin çıkarılmasını sağlayarak dişlerin bakımlı ve estetik görünmesine büyük ölçüde katkıda bulunur.

Ayrıca bu işlem, taş ya da tartar gibi evde geçirilemeyecek oluşumların temizliğini de içerir. Diş taşları, dişlere uygulanması gereken bakımlar ne kadar uygulanırsa uygulansın dişleri bakımsız ve kirli gösteren oluşumlardır. Dişlerim bakımsız ve kirli görünmesi dış görünüşü doğrudan etkiler ve kişilerin karşılarındaki insanlara olumsuz bir izlenim bırakmasına sebep olabilir. Diş beyazlatma, oldukça kolay uygulanabilen bir işlemdir. Bu sebeple hastalar, geçmeyen lekelere ve sararmalara sahiplerse bir diş hekimine danışarak, bu  işlemden faydalanabilirler.

Best Quality

Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?

Diş beyazlatma yani bleaching işlemi; geçmeyen lekelerin temizlenmesinin, sararmış dişlerin daha beyaz ve temiz bir görünüme sahip olmasının ve kirli görünmesine sebep olan diş taşı gibi oluşumların temizlenmesinin sağlandığı profesyonel bir uygulamadır. Diş hekimleri tarafından uygulanır. Gülüş tasarımı alanında da oldukça yaygın kullanılan bu işlem, dişlerin estetiksel olarak güzel ve temiz görünümünü sağlamak için de uygulanır.

Diş beyazlatma (bleaching) işlemi, farklı kusurlara yönelik prosedürlerle uygulanır. Hastaların dişlerindeki kirli görüntüye sebebiyet veren durumlar, Uzman hekim tarafından incelenir. Dişteki kirli görüntüye sebebiyet veren durum belirlendikten sonra diş beyazlatma işlemleri arasından uygun olan prosedür seçilir ve hastaya uygulanır. Bu işlem tedaviden ziyade kozmetik bir işlem olarak adlandırılabilir. Uygulanışı oldukça pratiktir. Bu süreç ağrılı bir süreç değildir. Genellikle az sayıda ve kısa seanslarla işlem sonucuna ulaşılır.

Diş Beyazlatma Kimler Yaptırabilir?

Bleaching yani, sağlıklı dişlere sahip olan ancak görünümünden, sararma ya da leke gibi sebeplerle memnun olmayan tüm hastalar için uygundur. Ergenlik dönemini tamamlamamış hastalarda, bu işlem önerilmez. Diş yapısı da tıpkı kemik yapısı gibi 18 yaşa kadar gelişen bir yapıdır. Dişlerin gelişim sürecini tamamlamış olması diş beyazlatma için daha idealdir ancak yine de 18 yaş altına yapılamayacağı gibi bir kural söz konusu değildir. Uzman hekim uygun görürse her yaşa uygulanabilir.

Diş beyazlatma işlemleri, hastada diş eti rahatsızlıkları mevcutsa uygulanması önerilen bir işlem değildir. Bu işlemde kullanılan kimyasallar diş eti rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Aynı zamanda, diş minesinde hasar bulunan ya da çürük bulunan hastalar için de bu işlem önerilmez. Bunun sebebi, diş beyazlatırken kullanılan maddelerin diş minesindeki hasarlara ya da çürüklere olumsuz etkiler yaratabiliyor olmasıdır. Diş doktorları, bu işlemi yapmadan önce mutlaka muayene ederler. Uzman hekim, diş beyazlatma işleminin hasta için uygunluğunu onaylıyorsa bu işlem yaptırılmalıdır.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Uzman diş doktorları tarafından hastalara uygulanan bazı diş beyazlatma yöntemleri mevcuttur. Diş beyazlatma yöntemlerinin ilki sararmaları ve lekeleri çözebilen özel ve güçlü bileşenlerden üretilen beyazlatma jeli ve solüsyonlar kullanarak bu işlemin yapılmasıdır. Her diş beyazlatma yönteminden önce hastanın diş ve diş eti yapısı alanında uzman bir  hekim tarafından incelenir ve uygun yönteme karar verilir.

Diş beyazlatma yöntemi tartar ya da taş gibi oluşumların temizlenmesi de dahildir ve genellikle hekimlerin kullandığı aletlere uygun başlıklar takılarak aşındırma yöntemi ile diş taşı ya da tartarların temizliği sağlanır. Bir diğer yöntem de çeşitli diş beyazlatıcı jeller uygulanarak led ışıkla bu jellerin aktivasyonunun sağlandığı yöntemdir.

Her diş doktoru farklı beyazlatma yöntemlerini ve maddelerini tercih edebilir ya da yöntemleri birbirine uyumlayarak kullanabilir. Dişteki sararmaların ve lekelerin büyüklüğüne ya da derinliğine göre seans sayısı belirlenir.

Diş Beyazlatmanın Etkisi Ne Kadar Sürer?

Diş beyazlatma işleminin etkisi, hastanın işlemi yaptırdıktan sonra bakımına dikkat etme derecesine göre değişir. Sürekli kahve ya da çay tüketen ve işlemden sonra tüketmeye aynı sıklıkla devam eden, diş bakımına özen göstermeyen ya da sigara içen hastalarda bu işlemin etkisi oldukça kısa sürer. Kahve ya da sigara gibi ürünlerin dişleri sarartıcı özelliği herkes tarafından bilinir. Diş hekimi işlemleri uyguladıktan sonra, hastanın dikkat etmesi gereken durumları hastaya aktarır. Hasta, bu durumlara ne kadar dikkat ederse beyazlatmanın etkisi o kadar uzun sürer.

Dişlerin beyazlatma işlemi sırasında kullanılan beyazlatma jeli, dişlerin rengini açarak daha parlak bir görünüm sağlar. Bu işlemden sonra, dişlerin bakımına ekstra özen gösterilmesi ve fırçalama rutininin mutlaka yerine getirilmesi gerekmektedir. Beyazlatıcı diş macunu, günlük bakım rutininin bir parçası olarak dişlerin rengini korumaya yardımcı olabilir. Bu işlem, kullanım süresi verilebilecek bir tedavi yöntemi değildir. İşlemin etkisi, hastadan hastaya değişiklik gösterir. Beyazlatma işlemi sonrasında bazı bireylerde geçici diş hassasiyeti yaşanabilir; bu durumda hekim önerisi önemlidir.

Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Sağlıklı ve uzun ömürlü bir kullanım için dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bu işlemi uygulandıktan sonra, sıklıkla görülen bir durum olmasa da dişlerde hassasiyet meydana gelebilir. işlem sonrası hassasiyet oluştuysa, önüne geçmek için birkaç gün aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden ya da içeceklerden uzak durulması önerilir.

Diş beyazlatma işleminden sonra; kahve, çay, vişne suyu gibi koyu renkli içeceklerin tüketiminin azaltılması dişlerdeki beyazlığın korunması için önemlidir. Hasta sigara içiyorsa, bu  işlemi uyguladıktan sonra, günlük içtiği sigara sayısını en minimuma indirmelidir. Dişlerin fırçalanması düzenli şekilde yapılmalıdır.

Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir Mi?

Uzman bir diş hekimi tarafından hastaya uygun diş beyazlatma işlemi yapıldığında dişlere zarar veren bir işlem değildir. Yaygın görülmese de bazı hastalarda; diş etleri hassasiyeti, diş etinde tahriş ya da diş minesine yapılan uygulama sonrası incelmeler meydana gelebilir. Bu durumlar genellikle işlem uygulandıktan sonra 1 ila 7 gün arasında düzelen durumlardır. Bu sebeple endişelenmeye gerek yoktur ancak eğer bu durumlarla karşılaşıldıysa diş hekimine danışmak oldukça önemlidir.

Bir profesyonel tarafından uygulandığında tehlike arz eden bir işlem değildir. Diş hekimi işlem yapmadan önce dişin ve diş etinin bu işleme uygunluğunu mutlaka değerlendirir. Eğer tehlikeli bir durum söz konusuysa, bu işlem hastaya uygulamaz.

Diş Beyazlatma Fiyat Aralıkları

Diş beyazlatma işlemi; kullanılan yönteme, işlemi uygulayan diş hekiminin deneyimine, işlem uygulanırken kullanılan maddelerin kalitesine ve dişlerdeki sararmaların ya da lekelerin tamamen temizlenmesi için uygulanan seans süresine göre fiyatlandırılır. Kaliteli malzeme kullanılarak, deneyimli uzman hekimler tarafından uygulanan işlemde, kalitesiz malzeme kullanılarak uygulanan işlemlere kıyasla daha yüksek fiyatlara sahip olabilir. Kaliteli malzeme kullanılarak uzman bir hekim tarafından uygulanan işlemlerde, alerji ya da yan etki gibi olumsuz durumlar en minimum düzeyde gözlemlenir. Bu sebepler, göz önünde bulundurulmalı ve sırf uygun fiyatlı olduğu için araştırılmadan yaptırılmamalıdır.

Dr. Dt. Elçin Keskin Özyer, 2009 yılında Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi’nden, 2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 2019 yılında ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda “Monolitik zirkonya ve zirkonyum destekli posterior köprü restorasyonlarının bir yıllık klinik takibi” başlıklı in-vivo tezini vererek doktora eğitimini tamamlamıştır.

İlk Ziyaretinizde

%10 İndirim

Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.