Şeffaf Plak

Şeffaf plaklar (Invisalign), dişlerdeki istenmeyen yamuklukları düzeltmek ve daha düzgün bir gülüş elde etmek için kullanılan modern bir tedavi yöntemidir. Geleneksel tel tedavilerinden farklı olarak; bu plaklar dişlerinize tam oturan, neredeyse görünmez aparatlar olarak ön plana çıkar. Her bireye özel olacak şekilde bireysel üretilen bu plaklar, dişlerinizi aşamalı olarak ideal konumlarına doğru hareket ettirir. Tedavi süresi, dişlerin durumuna ve gerekli düzeltmeye bağlı olarak değişmenin yanı sıra genel olarak geleneksel tel tedavisine kıyasen çok daha kısa sürer.

 

Şeffaf plak tedavisi, kullanım kolaylığı ve estetik avantajları sebebiyle giderek daha fazla tercih edilmektedir. Invisalign tedavisinin en büyük avantajlarından biri, yemek yerken ya da dişlerinizi fırçalarken kolay bir şekilde çıkarılabilmesidir. Bu durum, hem günlük yaşamda büyük bir rahatlık sağlar hem de ağız hijyeninin korunmasına büyük oranda yardımcı olur. Diğer yandan, şeffaf yapısı sayesinde sosyal ve profesyonel ortamlarda neredeyse fark edilmez ve bu da tedavi sürecini çok daha konforlu bir hale getirir.

Tedavi sürecinde düzenli olarak yeni plaklar kullanılmakla beraber her plak seti dişleri bir sonraki aşamaya taşır. Doktorunuz tarafından belirlenen sürelerde kontrol edilerek, dişlerin hareketleri yakından takip edilmekle beraber aynı zamanda da gerektiğinde tedavi planı güncellenir. Invisalign tedavisi, genel olarak daha az ağrı ve rahatsızlık veren bir tedavi yöntemi olmakla beraber bu da tedaviye uyum sağlamayı büyük oranda kolaylaştırır. İleri teknoloji ürünü olan bu sistem, diş estetiği ve sağlığı için son derece etkili bir çözüm sunar.

Şeffaf Plak Ne İşe Yarar? 

Şeffaf plakları (Invisalign), dişlerdeki çapraşıklıkların ve hizalama bozukluklarının düzeltilmesi için kullanılan modern ve etkili bir tedavi yöntemidir. Geleneksel metal tellerin aksine, bu plaklar tamamen şeffaf ve dişlere tam oturacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır; böylece tedavi süresince estetik açıdan rahatsızlık vermez. Plaklar; dişlerinizi küçük, adım adım hareketlerle düzeltmekle beraber genellikle daha kısa bir süre içinde sonuç almayı mümkün kılar.

Telsiz ortodonti tedavisinde kullanılan plaklar, diğer yöntemlere göre kıyasen pek çok önemli avantaja sahiptir. Yemek yerken ya da dişlerinizi fırçalarken kolay bir şekilde çıkarılabilir olmaları, hijyeninizi korumanızı kolaylaştırmakla beraber aynı zamanda da günlük yaşamınızı kıyasen çok daha rahat hale getirir. Bunun yanı sıra; plakların neredeyse görünmez olması, sosyal ve profesyonel ortamlarda estetik kaygıları en aza indirmenin yanı sıra aynı zamanda da tedavi sürecinde özgüveninizi korur.

Şeffaf plak tedavi sürecinde düzenli olarak değiştirilen plaklar sayesinde dişlerinizi hassas bir şekilde yönlendirir. Her bir plak, dişlerinizi bir sonraki aşamaya taşıyacak şekilde özel olarak tasarlanmış olup, bu süreç boyunca alanında uzman ortodonti uzmanınız dişlerinizin hareketlerini izlemekle beraber gerekli görmesi halinde tedavi planınızı günceller. Bahsi geçen bu yöntem, hem estetik hem de fonksiyonel açıdan etkili birer çözüm sunarak; diş sağlığınızı iyileştirir ve daha düzgün bir gülüş sağlar.

Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer? 

Şeffaf plak tedavisi, dişlerdeki düzensizlikleri düzeltmek için kullanılan modern bir ortodontik çözüm olup, tedavi süresi çeşitlilik gösteren faktörlere bağlı olacak şekilde değişebilir. Genel olarak, tedavi süresi ortalama 6 aydan 18 aya varana kadar sürebilir. Bahsi geçen bu süre; dişlerin mevcut durumu, gerekli düzeltmelerin kapsamı ve bireyin uyumuna bağlı olacak şekilde değişiklik gösterir. Ortodontik tedavi sürecinde, dişlerin aşamalı olarak hareket ettirilmesi sağlanmanın yanı sıra bu süreç plakların düzenli olarak değiştirilmesi ile gerçekleşir.

Ortodontik tedavi süresinin belirlenmesinde önemli bir etken, tedavi planının ne kadar karmaşık olduğudur. Hafif diş yamukluklarının tedavi süresi kıyasen daha kısa olabilirken, daha karmaşık vakalarda süreç dişlerin bozukluğuna bağlı olacak şekilde uzayabilir. Tedavi sürecinin en iyi şekilde yönetilmesi için düzenli kontroller ve plak değişimleri gereklidir. Her birey için özelleştirilmiş bireysel tedavi planı; ortodontik uzmanınız tarafından hazırlanarak, tedavi süresinin optimize edilmesine olanak tanır.

Şeffaf plak tedavisi genel olarak kıyasen geleneksel tel tedavilerine göre çok daha kısa sürede sonuç verebilir. Ancak, her bireyin tedavi süreci kendine özgü olduğundan; en doğru süre tahminini alanında uzman bir profesyonelden almak en sağlıklı sonucu almak açısından son derece önemlidir. Tedavi süresi boyunca, dişlerinizin düzenli takibi ve önerilen talimatlara titizlik içerisinde uyum; tedavi sürecinin verimli ve başarılı bir şekilde tamamlanmasını mümkün kılar.

Şeffaf Plak Nasıl Temizlenir? 

Şeffaf plakların temizliği, tedavi sürecinin etkinliğini ve ağız sağlığını korumak için son derece önemlidir. Şeffaf diş plaklarınızı temizlerken, her kullanım sonrası ılık su ile durulamanız önerilir. Bunun yanı sıra, plaklarınızı düzenli olacak şekilde diş fırçası ve bir miktar hafif sabunla nazik bir şekilde fırçalayarak temizleyebilirsiniz. Sert fırçalar ve aşındırıcı temizlik ürünlerinden olabildiğince kaçınmak, plakların zarar görmemesi için gereklidir.

Diş plaklarının uzun ömürlü olması için ayrıca bazı temizlik önerilerine dikkat etmek gerekir. Plaklarınızı asla sıcak suyla temizlemeyin, çünkü sıcak su plastiklerin şeklini bozabilir. Bunun yanı sıra, plaklarınızı temiz tutmak için şekerli ve asit içerikli yiyecek ve içeceklerden kaçınmalı; plaklarınızı temiz ve kuru bir ortamda saklamalısınız. Plakları suyun içinde uzun süre bekletmektense, özel temizlik tabletleri kullanarak da temizliğini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Düzenli temizlik, diş plaklarınızın hem hijyenini hem de görünümünü korumanıza olanak tanır. Her gün bu basit temizlik rutinini uygulayarak, plaklarınızın etkili bir şekilde çalışmasını ve ağız sağlığınızın korunmasını sağlarsınız. Bunun yanı sıra, diş hekiminiz ya da ortodontistinizden temizlikle ilgili tavsiyeler almak; en iyi sonuçları elde etmenizi sağlar.

Şeffaf Plak Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli? 

Şeffaf plaklar kullanırken, tedavi sürecinin etkili ve konforlu olması için bazı önemli hususlara dikkat etmek son derece önemlidir. Öncelikli olarak, plaklarınızın düzenli olacak şekilde takılması ve belirtilen süre boyunca ağızda tutulması gereklidir. Bahsedilen bu süre genel olarak günün büyük bir kısmını kapsamakla beraber plakların istenen düzeltmeleri sağlaması için düzenli kullanım şarttır. Bunun yanı sıra, plaklarınızı yemekten sonra ve dişlerinizi fırçaladıktan sonra temizlemeniz de son derece önemlidir; bu, plakların hijyenini korumakla beraber aynı zamanda da ağız sağlığınızı destekler.

Plakları kullanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, plakların dişlerinizle uyumlu olmasıdır. Plaklarınızı takarken ya da çıkarırken nazik hareket etmeye özen gösterin. Sert bir şekilde çekmek ya da takmak, plakların şekil değiştirmesine veya zarar görmesine sebep olabilir. Diş teli gibi geleneksel ortodontik tedavi yöntemlerinde olduğu gibi, tedavi sürecinde diş hekiminizin ya da alanında uzman ortodontistinizin önerilerine uymak da son derece önemlidir.

Son olarak, plaklarınızı herhangi bir sert cisimle temas ettirmemeye özen gösterin ve plaklarınızı saklarken özel bir taşıma kutusu kullanın. Bunun yanı sıra; plaklarınızda herhangi bir rahatsızlık, uyumsuzluk ya da ağrı hissetmeniz halinde zaman kaybetmeden ivedi bir şekilde hemen ortodontistinizle iletişime geçmelisiniz. Bu durum, tedavi sürecinin sorunsuz ve etkili bir şekilde ilerlemesini sağlamak açısından büyük bir öneme sahiptir.

Dr. Dt. Elçin Keskin Özyer, 2009 yılında Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi’nden, 2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 2019 yılında ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda “Monolitik zirkonya ve zirkonyum destekli posterior köprü restorasyonlarının bir yıllık klinik takibi” başlıklı in-vivo tezini vererek doktora eğitimini tamamlamıştır.

İlk Ziyaretinizde

%10 İndirim

Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.