20’lik Diş
20lik diş; genel olarak 17 ila 25 yaşları arasında çıkan ve diş sıralamasında sonuncu olan üçüncü büyük azı dişleri olarak bilinir. Bu diş, genellikle çenenin yapısının sınırlı olması sebebiyle çıkmaya çalışırken çeşitlilik gösteren sorunlara neden olabilirler. Bu sebeple, pek çok kişide çıkmadan önce cerrahi müdahaleyi gerekli kılar. Bu işlem, dişlerin çevresindeki dokuları etkilemeleri nedeniyle diğer dişlere zarar verme riskini en aza indirirken aynı zamanda ağız sağlığını da korur.
20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?
20’lik dişin çıkma sürecinde ya da sonrasında ortaya çıkan belirtiler çeşitlilik gösterebilir. Bu belirtiler genel olarak çenede, diş etlerinde ve ağız çevresinde rahatsızlık hissi; ağrı ya da hassasiyet şeklinde kendini gösterir. Çoğu zaman, yetersiz alan sebebiyle sıkışma veya eğrilmeyle sonuçlanabilir. Bu durum, yirmi yaş dişlerinin; ağrı, şişlik ve hatta enfeksiyon riskini doğrudan artırabilir. Diğer belirtiler arasında diş etlerinde kızarıklık, şişlik veya iltihaplanma, çene hareketlerinde kısıtlılık, yakındaki dişlerde baskı hissi, ağız kokusu hatta baş ağrısı bulunabilir. Bazı durumlarda, 20’lik dişin çıkma süreci tamamen asemptomatik olabilir ve kişi fark etmeden çıkabilirler. Ancak, diş hekimi rutin muayene esnasında bu dişlerin varlığını tespit edebilir ve olası sorunları önlemek için uygun tedaviyi önerebilir.
20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Ağrısı genel olarak çeşitlilik gösteren rahatsızlıklara neden olan çıkmaya çalışan veya çıkmış olan 20’lik dişlerden kaynaklanır. Bu ağrılar genellikle şiddetli olabileceği gibi kişinin günlük yaşamını da olumsuz etkileyebilir. Ağrıyı hafifletmek için öncelikli adım, ağrı kesici ilaçlar kullanmaktır. Bu ilaçlar, ağrı ve şişliği azaltmaya büyük oranda yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, soğuk kompresler veya buz torbaları uygulamak da ağrıyı hafifletebilir ve şişliği azaltabilir. Diğer bir seçenek ise diş etlerine hafif baskı yapmak için bir parça gazlı bez kullanmaktır. Ancak, bu yöntemler yalnızca geçici bir rahatlama sağlar ve kesin çözüm için muhakkak alanında uzman bir diş hekimine başvurulmalıdır.
20’lik Diş Ne Zaman Çıkar?
20 yaş dişi, genellikle bireyin 17 ila 25 yaş aralığında çıkmaya başlar. Ancak, bu süre kişiden kişiye değişkenlik gösterebileceği gibi bazı insanlar yirmilik dişler daha erken ya da daha geç yaş arasında geliştirebilirler. Dişlerin çıkma süreci genellikle ağrılı olabilir ve diğer dişlerin sıralamasını etkileyebilecek şekilde yetersiz alan nedeniyle sıkışma veya eğrilme meydana gelebilir.
20’lik Diş Hangi Durumlarda Çekilir?
Yirmilik diş genellikle çıkmaya çalışırken yahut çıktıktan sonra çeşitlilik gösteren sorunlara neden olabilirler ve bu durumlar alanında uzman diş hekimlerince tarafından değerlendirilir. Yetersiz alan sebebiyle diğer dişlerin sıkışmasına veya eğrilmesine yol açabilen 20’lik dişler, çenenin yapısına uyum sağlamakta güçlük çekerler. Bu durumda, dişlerin çekilmesi gerekli görülebilir. Bunun yanı sıra, 20’lik dişlerin çıkma süreci esnasında enfeksiyon; ağrı, şişlik veya diğer komplikasyonlar gelişebilir. Bu gibi durumlarda da diş hekimi, dişin çekilmesini önererek hastanın rahatlamasını sağlayabilir ve daha ciddi sorunların önüne geçebilir.
20’lik Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bu ameliyat, genel olarak alanında uzman bir oral cerrah tarafından gerçekleştirilir ve lokal veya genel anestezi altında yapılır. İşlem; dişin pozisyonuna, çıkma durumuna ve çevredeki dokuların durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ameliyat öncesi, diş hekimi genellikle röntgen görüntüleri alır ve hastanın genel sağlık durumunu değerlendirir. Ameliyat esnasında, önce diş etleri ve çevresi uyuşturulur. Akabinde dişin çevresindeki kemik ve dokuların erişilebilir hale gelmesi için bir kesik yapılır. Eğer diş gömülü ya da yarı gömülü halde ise çene kemiği üzerinde bir kesme işlemi gerekli görülebilir. Diş, gerektiğinde parçalara bölünerek çıkarılır ve çevredeki dokular kontrol edilir. Son olarak, kanamayı durdurmak için dikişler atılır ve gerekirse bir gazlı bez yerleştirilir.
Ameliyat sonrasında hastaya genellikle birkaç gün boyunca ağrı kesiciler ve antibiyotikler reçete edilir. Ayrıca, şişlik ve ağrıyı azaltmak için soğuk kompres uygulaması önerilir. Ameliyatın başarılı olması ve komplikasyonların önlenmesi adına hastanın önerilen tedavi planına tam olarak uyması son derece önemlidir.
20’lik Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yirmilik diş çekimi akabinde uyulması gereken bazı önemli adımlar vardır. Öncelikli olarak, kanamanın durması için diş hekiminizin verdiği talimatlara dikkat etmek son derece önemlidir. Genel olarak, diş çekimi ardından birkaç saat boyunca hafif bir kanama normaldir; ancak aşırı kanama durumunda hemen diş hekiminize başvurulması gerektiği unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra, ilk birkaç gün boyunca soğuk kompres uygulamak şişliği ve ağrıyı büyük oranda azaltabilir. Ağrı kesiciler ve antibiyotikler; hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda kullanılmalıdır. Ayrıca, ilk 24 saat boyunca sıcak ve sert yiyeceklerden kaçınılmalı; yumuşak ve soğuk yiyecekler tercih edilmelidir.
Eğer diş hekiminiz özel bir talimat vermediyse, ağız gargarası kullanmaktan da kaçınmalısınız; çünkü bu kullanım siz farkında olmadan kanamanın artmasına neden olabilir. Diş hekiminizle belirli bir iyileşme süreci ve kontrol ziyaretleri hakkında iletişim halinde olmak da son derece önemlidir. Herhangi bir sorun veya komplikasyon olması durumunda, zaman kaybetmeden ivedi bir şekilde diş hekiminize başvurmalısınız.
Gömülü 20’lik Diş Nasıl Anlaşılır?
Diş etinin altında ya da çene kemiği içinde kısmen veya tamamen gizlenmiş durumda konumlanan dişlerdir. Bu durum genel anlamda röntgen görüntüleri kullanılarak rahatlıkla teşhis edilir. Diş hekimi, rutin bir muayene esnasında veya diş ağrısı ve rahatsızlık gibi belirtilerle başvuran hastaların çenelerinin yapısını ve dişlerini detaylı bir şekilde incelemek için röntgen çekimlerini kullanabilir. Gömülü yirmi yaş dişleri çıkmaya çalışırken yetersiz alan nedeniyle sıkışır ve çene kemiği içinde kalır. Bu gibi durumlarda, diş etinde şişlik veya hassasiyet gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Gömülü 20’lik diş belirtileri; ağrı, şişlik ve diğer çene veya diş eti rahatsızlıkları şeklinde kendini gösterir. Bunun yanı sıra dişin çıkma yönünde baskı hissi veya yakındaki dişlerde kayma gibi belirtilerin de görülmesi mümkündür. Dişin, çıkma süresince enfeksiyon riskini artırabilir ve bu durum da çene kemiği etrafında iltihaplanma veya apse oluşumuna yol açabilir. Bu sebeple, teşhis edilmesi son derece önemli olmakla birlikte; uygun tedavi planının belirlenmesi için bir diş hekimine başvurulması gerekir.
20’lik Dişlerin Yarattığı Sorunlar
Yirmilik dişlerin çıkma süreci, çeşitlilik gösteren sorunlara neden olabilir. Çünkü bu dişler genellikle yeterli alan olmaması sebebiyle diğer dişlerin sıralamasını bozabilir ya da sıkışabilirler. Bu durum dişin eğri çıkmasına, komşu dişlerin itilmesine veya sıkışmasına yol açabilir. Ayrıca, 20 yaş dişleri çıkma sırasında diş eti üzerinde baskı oluşturması, diş eti enfeksiyonlarına ve ağrıya yol açabilir. Bazı durumlarda, gömülü 20’lik diş; çene kemiği içinde kalarak diğer dişlere baskı yapabilir veya kist oluşumuna yol açabilir. Bahsedilen bu durumlar genel olarak ağrı, şişlik, enfeksiyon ve diğer oral sağlık sorunlarına neden olabilir.
Diş hekimi, röntgen görüntüleri kullanarak dişin durumunu değerlendirir ve uygun tedavi planını belirler. Çekim işlemi, lokal anestezi altında yapılır ve genel olarak kısa bir süre içinde tamamlanır. Bu işlem, diğer dişlere zarar verme riskini azaltarak ağız ve diş sağlığını korumaya olanak tanır.
Dr. Dt. Elçin Keskin Özyer, 2009 yılında Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi’nden, 2014 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 2019 yılında ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda “Monolitik zirkonya ve zirkonyum destekli posterior köprü restorasyonlarının bir yıllık klinik takibi” başlıklı in-vivo tezini vererek doktora eğitimini tamamlamıştır.
İlk Ziyaretinizde
%10 İndirim
Kaliteli, profesyonel ve güler yüzlü diş bakımına ihtiyacınız varsa kliniğimizden başkasını aramayın.